Учені знайшли ефективний спосіб лікування ПТСР у військових, хоча препарат заборонений у США
Учені знайшли ефективний спосіб лікування ПТСР у військових, хоча препарат заборонений у США

Учені знайшли ефективний спосіб лікування ПТСР у військових, хоча препарат заборонений у США

Команда вчених зі Стенфордського університету під час дослідження з’ясувала, що психоактивний препарат ібогаїн неймовірно ефективний у лікуванні ПТСР у ветеранів війн.

– Стає дедалі очевиднішим, що психотропи можуть бути досить ефективним засобом лікування певних психічних захворювань, зокрема тих, що походять від черепно-мозкової травми, – зазначають автори дослідження.

За їхніми словами, жоден інший препарат ніколи не полегшував функціональні та нейропсихічні симптоми черепно-мозкової травми (ЧМТ).

Зараз дивляться

Історія питання

Алкалоїд ібогаїн отримують із коріння чагарнику ібога, що росте в Центральній і Західній Африці. Він має давню історію ритуального та релігійного використання місцевими жителями.

Відомо також застосування цієї сполуки в західній медицині. У 1962 році фармаколог Говард Лотсоф уперше зрозумів ефективність препарату в лікуванні опіоїдної залежності.

Але, незважаючи на те, що він отримав патент на терапію і широке використання ібогаїну в клініках для лікування наркозалежності в усьому світі, речовина залишається незаконною у США, а зберігання будь-якої її кількості карається позбавленням волі до 20 років.

Хід експерименту

Але в Мексиці це законно. Саме там команда зі Стенфорда знайшла добровольців для свого випробування – тридцять ветеранів спеціальних операцій, усі з інвалідністю, спричиненою ЧМТ. Усі вони самостійно зареєструвалися в мексиканській клініці для лікування ібогаїном.

Багато хто з групи також відповідав критеріям усіх станів, які, як відомо, є супутниками черепно-мозкової травми:

  • посттравматичних стресових розладів;
  • розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю;
  • тривожних розладів;
  • суїцидальності.

Результати надихають

З’ясувалося, що після лікування ібогаїном хворобливі симптоми учасників досить швидко та значно знизилися. Ті, хто мав помірну інвалідність, знизили показники до легкої, а ті, хто мав легку інвалідність, фактично одужали.

При цьому покращився розумовий та емоційний стан ветеранів, а симптоми посттравматичного стресового розладу, депресії та тривоги зменшилися в середньому більш ніж на 80%.

– Здається, препарат має широкий і послідовний ефект, – повідомили дослідники.

Вчені також припустили, що велику роль міг зіграти фактор відпустки та очікування поліпшення. Вони уточнили, що дослідження було зосереджено на дуже невеликій групі учасників, які не були репрезентативними для населення в цілому.

Джерело:

Джерело матеріала
loader
loader