Вступ в ЄС і НАТО, гарантії безпеки і економіка: Зеленський провів переговори із трьома лідерами країн Європи
Вступ в ЄС і НАТО, гарантії безпеки і економіка: Зеленський провів переговори із трьома лідерами країн Європи

Вступ в ЄС і НАТО, гарантії безпеки і економіка: Зеленський провів переговори із трьома лідерами країн Європи

Співрозмовниками Зеленського були президенти Польщі, Румунії та прем'єр Бельгії

Президент України Володимир Зеленський 9 листопада провів розмови з лідерами одразу декількох європейських держав. Обговорили важливі теми.

"Телеграф" розповідає про те, що обговорювали лідери.

Розмова з Клаусом Йоханнісом

Під час бесіди з президентом Румунії Зеленський обговорив зростання українського експорту через Румунію.

"Він зріс із 2 млн тонн до 3 млн тонн, і ми обговорили шляхи збільшення пропускної спроможності прикордонних переходів для досягнення цільового показника в 4 млн тонн", — розповів президент України.

Також український лідер подякував нашим сусідам за підтримку рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС та готовність поділитися з нашою країною своїм позитивним досвідом європейської інтеграції.

"Поінформував Президента Йоханніса про продовження повітряного терору з боку Росії та наголосив на важливості подальшої співпраці з партнерами для зміцнення повітряного щита України. Також обговорили двосторонню співпрацю, включно з програмою підготовки українських пілотів F-16".

"Домовилися розпочати роботу над двосторонніми гарантіями безпеки на основі Вільнюської декларації G7".

Розмова з Анджеєм Дудою

Президенту Польщі Зеленський подякував за непохитну підтримку нашої країни на шляху вступу до ЄС та НАТО.

Обговорювалося забезпечення фінансової та політичної підтримки України з боку Євросоюзу. Крім того, обмінялися думками в контексті наближення Вашингтонського саміту НАТО та очікуваних рішень Альянсу.

"Я та Анджей переконані, що взаємодія України та Польщі є важливим елементом спільного європейського дому. Майбутнє України та Польщі – у єдності, взаємній підтримці та взаємовигідній співпраці", — каже Зеленський.

Однією з ключових тем розмови є взаємодія у сфері безпеки з акцентом на ключових потребах Сил оборони України.

Окремо обговорювалися питання приєднання Польщі до Спільної декларації лідерів "Групи семи" щодо надання Україні гарантій безпеки.

Розмова з Александром де Кроо

У розмові з бельгійським прем’єром Зеленський привітав Бельгію із початком головування у Раді ЄС. Подякував, що підтримка України та міжнародного права є одним із пріоритетів бельгійського головування.

"Цінуємо грудневе рішення Європейської ради щодо початку переговорів про вступ України та сподіваємося, що за підтримки Бельгії наша держава суттєво просунеться у виконанні подальших формальних кроків на цьому шляху.", — сказав президент.

Також український лідер розповів про нещодавні російські повітряні удари та подальшу потребу у зміцненні української системи ППО.

Поспілкувалися про двосторонню співпрацю, а також координацію європейської оборонної допомоги.

Обговорили важливість розблокування європейської фінансової допомоги у розмірі 50 млрд. євро, а також питання реалізації Української формули миру.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Зеленський провів нову Ставку, на якій було обговорено дві важливі теми.

Теги за темою
Україна Володимир Зеленський Європа
Джерело матеріала
loader