Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає
Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає

Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає

Матіас та оселедець — це одне й те саме, чим відрізняються

Напевно, кожний українець  поряд зі звичайним оселедцем купував оселедець Hollandse nieuwe або Hollandse maatjes, відомий  в Україні як оселедець Матіас. Але мало хто замислювався, чим вони відрізняються. 

Чим відрізняється Матіас від оселедця

«Матіас» зазвичай виготовляють з норвезького оселедця, який вважається одним із найсмачніших у світі. Приготовлений Матіас  - традиційна й дуже популярна страва у багатьох країнах Європи, зокрема у Нідерландах, Бельгії, Данії та Франції.

Сама назва «Матіас» походить від нідерландського слова «maagde», що перекладається як «діва». Це пов'язано з тим, що оселедець «Матіас»  є молодою рибою, яка ще не досягла зрілості. Завдяки цьому Матіас має відносно високий вміст жиру  — більш як 16%, а ікра та молока у них ще не сформовані. М'ясо такої риби ніжне та м'яке, відмінно піддається маринуванню.

«Матіас» виловлюється у певний період року —  з кінця травня до середини липня. 

Головна різниця полягає у тому, що Матіас маринується в особливий спосіб. Спеціальний розсіл, у який додається багато всіляких спецій, зате мало солі, гарантує збереження ніжного смаку риби. Розсіл має бути слабким, щоб м'ясо оселедця залишилося ніжним та соковитим. Така рибка буквально тане у роті, а низький вміст солі, що додається у процесі приготування, надає продукту особливо ніжного смаку. А ось маринад для оселедця може містити як оцет, так і олію чи гірчицю.

Крім того, під час приготування з Матіаса видаляються усі кісточки, що робить цю рибу бажаною на столі. 

Оселедець «Матіас» цінне джерело білка, вітамінів та мінералів. М'ясо риби містить багато  омеги-3 жирних кислот, що позитивно впливають на здоров'я серця, мозку та інших органів та на вітамін D, який необхідний для зміцнення імунітету. 

  • Яка риба корисніша — морська чи річкова

 

 

Джерело матеріала
loader
loader