Які православні церкви живуть за григоріанським календарем
Які православні церкви живуть за григоріанським календарем

Які православні церкви живуть за григоріанським календарем

З 1 вересня Православна церква України та Українська греко-католицька церква почали відзначати свята за новим церковним календарем.

Факти ICTV розказують, які православні церкви живуть за григоріанським календарем та чому деякі з них досі не переходять на новий.

Які православні церкви живуть за григоріанським календарем

Григоріанський календар — запроваджений Папою Римським Григорієм XIII 4 жовтня 1582 року й нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт. Він прийшов на заміну юліанському календарю. Різниця між юліанським і новим григоріанським календарем становить 13 днів.

Зараз дивляться

У 2023 році УГКЦ та ПЦУ також перейшли на новий календар, але зберегли стару Пасхалію — традицію визначення Великодня.

Це означає, що дати нерухомих свят (щороку відзначаються в одну й ту ж дату) зміняться — змістяться на 13 днів. Дати рухомих свят (Великодня і всіх залежних від нього свят) поки залишаються незмінними.

Згідно з новим календарем, більшість християн в Україні відзначатимуть: Різдво — 25 грудня, Водохреще — 6 січня, Покрову — 1 жовтня.

Рішення про перехід на новий календар було непростим. На цей крок наважувалися десятиліттями. Діячі церкви побоювалися, що люди не сприймуть реформи й відзначатимуть свято за старим стилем.

Наразі, попри те, що реформа календаря відбулася, перехід на новий календар буде відбуватися без примусу. Парафії, які захочуть залишитись на старому календарі, зможуть це зробити. Повний перехід на новий стиль має відбутися до 2025 року.

Практично увесь світ живе за григоріанським календарем, який визнали більш точним, ніж юліанський. Які ж православні церкви живуть за григоріанським календарем?

Використовують григоріанський календар:

  • християни західного обряду — Латинська церква та протестанти;
  • 16 з 23 східних католицьких церков — Вірменська католицька церква, Коптська католицька церква, Греко-католицька церква Хорватії та Сербії, Білоруська греко-католицька церква, Халдейська католицька церква, Угорська греко-католицька церква, Албанська греко-католицька церква, Македонська греко-католицька церква, Сирійська католицька церква, Італо-албанська католицька церква, Русинська греко-католицька церква, Мелькітська греко-католицька церква, Словацька греко-католицька церква, Сиро-малабарська церква, Маронітська церква та Сиро-Маланкарська католицька церква;
  • 3 з 6 орієнтальних православних церков — Маланкарська православна сирійська церква, Вірменська апостольська церква та Сирійська православна церква.
  • церкви Сходу — Ассирійська церква Сходу та Давня церква Сходу.

Більшість східних православних церков — Александрійська, Антіохійська, Константинопольська, Болгарська та Румунська православні церкви та Церква Греції, Церква Кіпру, Автокефальна православна церква Албанії, Православна церква Чеських земель й Словаччини та з 1 вересня 2023 року Православна церква України, а також чотири східні католицькі церкви — Греко-візантійська католицька церква, Румунська греко-католицька церква, Болгарська греко-католицька церква та з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква — відзначають свята за новоюліанським календарем, що збігатиметься з григоріанським до 2800 року.

Як зазначалося вище, у новоюліанському календарі нерухомі свята збігаються з григоріанським календарем, а рухомі (Пасхалія) — з юліанським.

Чому деякі церкви не переходять на новий календар

Лише 6 з 16 автокефальних східних православних церков — Єрусалимський патріархат, Грузинська апостольська автокефальна православна церква, Польська автокефальна православна церква, Сербська православна церква та Македонська православна церква (Охридська архієпископія), а також Російська греко-католицька церква досі святкують за юліанським календарем.

Деякі церкви, імовірно, не переходять на новий календар через міфи та стереотипи, що закладені у свідомості людей. А також через побоювання, що віряни не сприймуть новий стиль.

Проте, як зазначають єпископи, літургійна реформа не впливає на богословські доктрини церкви. Це є лише напрацюванням астрологів та науки. Зміна календаря не стосується змісту свят, а лише дат.

Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader