Вчені навчилися лікувати рак за допомогою вірусу
Вчені навчилися лікувати рак за допомогою вірусу

Вчені навчилися лікувати рак за допомогою вірусу

Медики використовували вірус Зіка для лікування мишей з нейробластомою – агресивною формою раку симпатичної нервової системи. Відразу після ін'єкції з вірусом спостерігалася повна загибель ракових клітин, а піддослідні тварини показали тривале виживання.

Вчені надихнуті і називають результати експериментів «приголомшливими» та «неймовірними». «Ми отримали ефективність на рівні від 80 до 90%. Пухлини були знищені, а оточуючі тканини залишилися непошкодженими. Одна ін'єкція – і жодних рецидивів, повторних симптомів», – зазначили автори дослідження.

Медики наголошують, що піддослідним мишам були імплантовані клітини нейробластоми людини. Тобто, потенційно метод повинен діяти і при лікуванні людей. Втім, для цього все одно потрібні окремі випробування.

Вірус Зіка було виявлено у 1947 році. У людини він викликає хворобу з такими симптомами, як висипання, втома, легкий головний та суглобовий біль, жар. Захворювання вважається легким, смертність відсутня, одужання без ліків займає не більше тижня.

Використання вірусів на лікування раку — не нова ідея. Ще в XIX столітті помічали, що стан деяких хворих на рак може покращуватися на тлі зараження такими вірусами, як грип, гепатит, кір чи віспа. Втім, перші спроби використовувати віруси для лікування пухлин не мали успіху. Однак у 1990-х роках завдяки генній інженерії вченим вдалося «налаштувати» деякі віруси на лікування раку. Такі віруси (поки що їх всього чотири) називаються онколітичними. Так, модифікований вірус герпесу використовується для лікування гліоми – у Японії та меланоми – у США.

Джерело матеріала
loader
loader