Суд обирає запобіжний захід бізнесмену Мазепі: що відомо про справу
Суд обирає запобіжний захід бізнесмену Мазепі: що відомо про справу

Суд обирає запобіжний захід бізнесмену Мазепі: що відомо про справу

Бізнесменові та директорові інвестиційної компанії Concorde Capital Ігорю Мазепі Печерський райсуд Києва обирає запобіжний захід. Що відомо про справу та у чому його підозрюють – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Що відбувається у суді

На початку засідання прокурорка Вікторія Редько подала клопотання щодо визнання міністерства економіки потерпілим у цій справі.

Адвокат Мазепи Тарас Пошиванюк подав клопотання про відеотрансляцію засідання, оскільки справа викликала “велику суспільну цікавість”. Суд відмовив у задоволенні цього клопотання.

Зараз дивляться

Адвокат розповів, що о 6:30 йому зателефонував детектив ДБР сказав прибути в бюро для отримання підозри.

– Одразу вручили клопотання про обрання запобіжного. Дивує чого така квапливість. Якщо всі дії відбуваються в денну пору, а було ще темно. Ніхто не пояснив в чому терміновість, — сказав він.

Крім того, Пошиванюк заявив про порушення презумпції невинуватості.

– Бо вказано, що вчинено злочинні дії, що мають ознаки важких. Вже стверджується, що вже вчинив злочин як факт. Бодай мало б бути написано: підозрюється, — зазначив адвокат.

Сторона захисту подала клопотання про відвід прокурора. Суддя пішов у нарадчу кімнату. У засідання оголошено пререву.

Відомо, що прокурори просять призначити Мазепі заставу у 700 млн грн.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

У чому підозрюють Мазепу

На Київщині було викрито посадовців та підприємців, які незаконно заволоділи землями Київської ГЕС.

– Ділянки, на яких розташовані гідротехнічні споруди, а це ми з вами прекрасно розуміємо – критична інфраструктура столиці. Зараз мова йде про 7 гектарів землі. Їх переоформили на підставних осіб, аби збудувати на них котеджні містечка, – розповіла в ефірі всеукраїнського телемарафону Єдині новини радниця ДБР Тетяна Сапьян.

У зазначали, що до злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів.

– Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України, – йдеться у повідомленні.

Злочинну організацію ДБР викрила ще торік, однак 18 січня працівники Бюро затримали організатора схеми протиправного заволодіння землями Київської ГЕС та ще трьох його спільників. В тому числі затриманий брат організатора оборудки.

Що каже сторона захисту і Мазепа

Адвокати Ігоря Мазепи пов’язують справу, яку відкрила ДБР, і це затримання із позицією бізнесмена стосовно тиску силовиків на бізнес.

– Затримання засновника однієї з найбільших інвестиційних компаній в Україні Concorde Capital Ігоря Мазепи пов’язане з його публічною позицію щодо посилення тиску з боку правоохоронних органів на власників українського бізнесу – про це повідомили у прес-службі компанії , засновником якої є Мазепа.

Там зазначили, що “силовики діяли протизаконно та агресивно, допустили всі можливі процесуальні порушення в ході серії обшуків: не допустили адвокатів, вилучали всі без розбору документи і особисті кошти працівників компанії, обшукали офіс компанії без ухвали суду та з виламуванням дверей”. Компанія вже готує звернення до керівництва держави щодо тиску на Concorde Capital та знищення силовиками інвестиційного клімату в Україні.

Сам Мазепа також зробив заяву про своє затримання:

– По суті справи. Підозра стосується виділення якоїсь земельної ділянки на 2,4 га. Хтось там порахував, що ця операція завдала збитків державі на 7 мільйонів грн. Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене — не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав, – написав він у

Чому застава для Мазепи становить 700 млн грн

Речниця ДБР Тетяна Сап’ян у коментарі Суспільному пояснила, чому прокурори просять призначити Мазепі заставу у 700 млн грн.

– Слідство запропонувало для розгляду суду утримання під вартою з можливістю внесення застави розміром 700 млн грн, зважаючи на матеріальний стан підозрюваного та його можливості переховуватися, — сказала вона.

Сап’ян нагадала, що фігуранта кримінального провадження було затримано на кордоні.

Теги за темою
Суд ДБР
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader