Обстріл Києва, Харкова і Павлограда та Рамштайн-18: головні новини 23 січня
Обстріл Києва, Харкова і Павлограда та Рамштайн-18: головні новини 23 січня

Обстріл Києва, Харкова і Павлограда та Рамштайн-18: головні новини 23 січня

23 січня для українців розпочалося з вибухів – під обстріл країни-агресора потрапили Київ та область, а також Харків, Павлоград та Шостка. Всього ворог випустив по нашій країні 44 повітряні цілі.

У цей день також відбулось засідання Рамштайну, під час якого прозвучали важливі заяви щодо необхідності посилити допомогу Україні, зокрема ППО.

Крім того, було ухвалено контракти на закупівлю артилерійських снарядів на суму $1,2 млрд.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 23 січня 2024 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

  • Ракетний удар по Україні
  • Засідання Рамштайну-18
  • Контракти на боєприпаси
  • Заяви США щодо допомоги Україні
  • Ситуація на фронті
  • ЄС щодо Орбана та допомоги Україні
  • Справа Гринкевича
  • Український фільм номіновано на Оскар

Ракетний удар по Україні

Протягом доби РФ завдала комбінованого ракетного удару по Україні, застосувавши крилаті, балістичні, авіаційні та зенітні керовані ракети. За уточненою інформацією, усього зафіксовано 44 засоби повітряного нападу противника.

У результаті бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони знищено: 15 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, 5 балістичних ракет Іскандер-М, 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Так, внаслідок удару РФ по Києву 22 людини постраждали, серед них четверо дітей.

Що сталося в Україні та світі: головні новини за 23 січня 2024

Фото: Прокуратура Київщини

Через ракетну виникла пожежа на парковці, було пошкоджено будинки, а троє людей отримали поранення.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

23 січня Харків також потрапив під обстріли російської армії. Відомо про вісьмох загиблих. Кількість поранених внаслідок атаки РФ дорівнює 62 людини. Пошукові роботи тривають.

Харків

Фото: Олег Синєгубов

Росія завдала ракетного удару і Сумській області, зокрема по об’єктах критичної інфраструктури міста Шостки.

Також під обстріл потрапив і Павлоград Дніпропетровської області, внаслідок чого загинула жінка.

Засідання Рамштайну-18

Відбулось засідання Контактної групи з оборони України, під час якого міністр оборони Сполучених Штатів

– Путін сподівається, що ракети та дрони деморалізують український народ та підірвуть бойовий дух українських військових. Тому я закликаю цю групу докласти зусиль, щоб надати Україні більше життєво важливих наземних систем протиповітряної оборони і перехоплювачів. Україна відповіла на жорстокість Путіна мужністю і непокорою. Після майже двох років війни український народ і військо міцно стоять проти російської агресії та окупації, а російські військові сильно ослаблені і деморалізовані, – сказав він.

З боку України під час засідання були присутні онлайн міністр оборони Рустем Умєров та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Контракти на боєприпаси

23 січня генсек Єнс Столтенберг і генеральний менеджер Агентства НАТО з підтримки та закупівель (NSPA) Стейсі Каммінгс уклали контракти на на суму $1,2 млрд.

– Ми щойно підписали контракт на суму $1,2 млрд на закупівлю сотень тисяч 155-міліметрових артилерійських боєприпасів. Це демонструє, що перевірена структура НАТО (NSPA) для спільних закупівель працює. Війна Росії в Україні перетворилася на битву боєприпасів. Тому важливо, щоб союзники поповнили свої запаси, оскільки ми продовжуємо підтримувати Україну, – сказав Столтенберг.

Заяви США щодо допомоги Україні

Координатор Ради національної безпеки США аявив, що наступні місяців будуть критично важливими для України, тому Конгрес має швидше ухвалити рішення про підтримку Києва.

– Якщо ви думаєте, що бої припиняться, бо сніг пішов, подумайте ще. Росіяни продовжують обстрілювати Україну дронами та ракетами, і хоча лінія фронту не посунулася помітно в будь-який бік, продовжуються активні бойові дії, – наголосив Кірбі.

Ситуація на фронті

Українські військовослужбовці продовжують утримувати позиції на лівобережжі Дніпра, вони відбили атаки росіян поблизу Синьківки (на північний схід від Куп’янська на Харківщині) та вразили радіолокаційну станцію ворога.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишалась, за оцінками Генштабу, складною. Протягом доби відбулося 53 бойових зіткнення.

Упродовж доби Збройні сили України Таким чином на 699-ту добу повномасштабної війни в армії РФ стало менше майже на 378 тис. солдатів.

ЄС щодо Орбана та допомоги Україні

, якщо прем’єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на суму €50 млрд. Його, як країни-члена, навіть можуть позбавити права голосу в ЄС.

Співрозмовники Bloomberg на умовах анонімності зазначили, що держави-члени ЄС готові ухвалити пакет допомоги Україні на саміті в Брюсселі 1 лютого, незалежно від того, чи підтримає його Угорщина.

 – Якщо Орбан продовжить блокувати пакет підтримки, буде рішення решти 26 країн ЄС ухвалити його, і підготовка до такого сценарію вже добре просунулася, – сказали чиновники.

Справа Гринкевича

Ігоря Гринкевича Романа. Його батька підозрюють у махінаціях з постачанням для Міноборони, а його самого по тій самій справі учора арештували в Одесі. Гринкевича-молодшого суд запроторив у СІЗО до 17 березня з альтернативою застави в 500 млн грн.

Гринкевич молодший переховувався на території Київської області, застосовуючи засоби конспірації, щоб його неможливо було відстежити.

Затримання Романа Гринкевича

Фото: ДБР

Український фільм номіновано на Оскар

У Лос-Анджелесі оголосили До переліку потрапив український документальний фільм 20 днів у Маріуполі.

Кінокартина може стати найкращим документальним фільмом.

Теги за темою
Київ Євросоюз НАТО Харків Київська область Угорщина
Джерело матеріала
loader
loader