Саудівська Аравія відкриває перший алкогольний магазин за останні 70 років: у чому причина
Саудівська Аравія відкриває перший алкогольний магазин за останні 70 років: у чому причина

Саудівська Аравія відкриває перший алкогольний магазин за останні 70 років: у чому причина

Саудівська Аравія відкриває перший алкогольний магазин за останні 70 років: у чому причина

Магазин знаходиться у Ер-Ріяді.

У Саудівській Аравії вперше за понад 70 років відкрився магазин алкогольних напоїв, що стало ще одним кроком до соціальної лібералізації в колись ультраконсервативному королівстві, де знаходяться найсвятіші місця для мусульман, пише Associated Press із посиланням на анонімного дипломата.

Хоча відвідування магазину в Ер-Ріяді дозволено лише немусульманським дипломатам, він з'явився в той час, коли кронпринц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман прагне зробити королівство туристичним і діловим центром в рамках амбітних планів повільного відлучення економіки країни від сирої нафти, вказує видання.

Магазин розташований поруч із супермаркетом у дипломатичному кварталі Ер-Ріяда, зазначив дипломат, який на умовах анонімності розповів про соціально чутливу тему в Саудівській Аравії. Він пройшовся магазином, описавши його як схожий на висококласний заклад Duty Free у великому міжнародному аеропорту.

За словами дипломата, в магазині є лікеро-горілчані вироби, вино і поки що лише два види пива. Працівники просили покупців пред'явити дипломатичні посвідчення і покласти свої мобільні телефони в сумки, коли вони перебувають у магазині.

Водночас саудівські чиновники не відповіли на прохання журналістів прокоментувати відкриття магазину.

Зловживання алкоголем і самотність підвищують ризик ранньої деменції — дослідження

Однак відкриття магазину збігається з публікацією англомовної газети Arab News, що належить державній Saudi Research and Media Group, про нові правила продажу алкоголю дипломатам у королівстві.

Газета описує ці правила як такі, що мають на меті «обмежити неконтрольований імпорт цих спеціальних товарів і алкогольних напоїв у складі дипломатичних вантажів». Правила набули чинності 22 січня.

Протягом багатьох років дипломати мали змогу ввозити алкогольні напої через спеціальну службу до королівства для споживання на дипломатичних підставах.

Ті, хто не мав такого доступу в минулому, купували алкоголь у нелегальних торговців або варили його вдома. Однак Державний департамент США попереджає, що заарештованим і засудженим за вживання алкоголю може загрожувати тривале тюремне ув'язнення, великі штрафи, публічне шмагання і депортація.

Вживання алкоголю вважається харамом, тобто забороненим, в ісламі. Саудівська Аравія залишається однією з небагатьох країн у світі, де діє заборона на алкоголь, поряд зі своїм сусідом Кувейтом і містом Шарджа в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Саудівська Аравія заборонила алкоголь з початку 1950-х років. Тодішній король Абдель Азіз, монарх-засновник Саудівської Аравії, зупинив його продаж після інциденту 1951 року, коли один з його синів, принц Мішарі, у стані алкогольного сп'яніння вбив з рушниці британського віцеконсула Сиріла Усмана в Джидді.

Після Ісламської революції 1979 року в Ірані та нападу бойовиків на Велику мечеть у Мецці, правителі Саудівської Аравії незабаром прийняли ваххабізм − ультраконсервативну ісламську доктрину, що народилася в королівстві. Це призвело до суворого поділу за ознакою статі, заборони жінкам керувати автомобілем та інших заходів.

За правління принца Мухаммеда та його батька, короля Салмана, в королівстві відкрили кінотеатри, дозволили жінкам керувати автомобілем і проводили великі музичні фестивалі. Але політичні виступи та інакомислення залишаються суворо криміналізованими, потенційно під загрозою смертної кари.

У той час як Саудівська Аравія готується до реалізації проєкту футуристичного міста під назвою Неом вартістю 500 мільярдів доларів, з'явилися повідомлення про те, що алкоголь може бути дозволений на одному з пляжів курорту.

Однак після того, як один із чиновників припустив, що «алкоголь не буде виключеним із правил» у Неомі, за кілька днів він більше не працював над проєктом.

Нагадаємо, у Запоріжжі змінили час продажу алкоголю, а у Херсонській області заборонили продаж алкогольних напоїв та посилили заходи щодо порушників комендантської години.

Джерело матеріала
loader