ЄС не продовжить угоду з Росією про транзиту газу через Україну – ЗМІ
ЄС не продовжить угоду з Росією про транзиту газу через Україну – ЗМІ

ЄС не продовжить угоду з Росією про транзиту газу через Україну – ЗМІ

Bloomberg зазначає, що можуть бути способи для країн з контрактами після 2024 року забезпечити постачання газу через Україну.

Євросоюз готується відмовитися від продовження ключової угоди з РФ про використання українського транзитного газопроводу, коли вона закінчиться наприкінці 2024 року. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Обґрунтування виконавчої влади ЄС полягає в тому, що навіть країни, які найбільше залежать від російських поставок – Австрія та Словаччина – зможуть знайти альтернативу в разі припинення дії угоди.

“Європейська комісія провела попередній аналіз потенційних сценаріїв у результаті припинення транзитної угоди, включаючи моделювання пропускної здатності інших з’єднань, таких як Турецький потік, щоб допомогти компенсувати будь-який дефіцит”, – мовиться в повідомленні.

Виконавча влада блоку обговорить це питання з державами-членами в лютому, перш ніж офіційно представити план міністрам енергетики на зустрічі в Брюсселі 4 березня.

Однак все ще можуть бути способи для країн і компаній з контрактами після 2024 року забезпечити постачання газу через Україну. Одним із методів було б, щоб Росія постачала газ до українського кордону, а потім суб’єкт ЄС укладав угоду з оператором газотранспортної системи Києва про транспортування газу до Австрії, Словаччини чи Чехії – трьох країн, які найбільше залежать від поставок з Москви.

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Сербія транспортуватиме до Угорщини більше російського газу, якщо Україна не продовжить транзитну угоду із Росією. 



Теги за темою
Росія газ
Джерело матеріала
loader
loader