З країни "витікають" гроші: українці за кордоном щодня витрачають по 35 млн доларів
З країни "витікають" гроші: українці за кордоном щодня витрачають по 35 млн доларів

З країни "витікають" гроші: українці за кордоном щодня витрачають по 35 млн доларів

Щодня з українських банківських карток за кордоном витрачається по 35 млн доларів. Загалом громадяни, які виїхали за кордон, генерують значний відтік валюти – зокрема, у 2023 році він склав 18 млрд доларів.

Про це повідомили в Нацбанку. Втім, зазначили там, вже у 2024 році цей показник може зменшитись – очікується, що він становитиме 13 млрд доларів.

Відбутися же це, за словами заступника голови Національного банку Сергія Ніколайчука, має за рахунок кількох факторів. Зокрема:

  • адаптації мігрантів за кордоном;
  • зміни податкової резидентності мігрантів

"У 2022 році цей відтік був майже 20 млрд доларів. Минулого року він трохи скоротився – приблизно 18 млрд доларів. Цього року ми очікуємо, що ці обсяги скоротяться суттєво – приблизно до 13 млрд доларів", – сказав Ніколайчук.

Скільки українці витрачають за кордоном

Зі свого боку, заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій зазначив: щоденний обсяг розрахунків українських банків з міжнародними платіжними системами складає близько 35 млн доларів. При цьому:

  • на такому рівні він перебуває вже кілька місяців – з квітня-2023;
  • відповідно, говорити про якісь сплески витрат не доводиться.

Які проблеми виникають в українців за кордоном

Водночас українці, які перебувають за кордоном, можуть зіткнутися з тим, що їм не дасться зняти гроші зі своєї карти. Про це раніше повідомила клієнтка ПриватБанку. За її словами, причиною стала підозра, що гроші хотіла зняти інша людина.

У самому банку підтвердили таку практику. Там зазначили: вони мають бути впевнені, що кошти знімає саме власник картки.

Однак за словами клієнтки, з цим також виникли проблеми. ""Нібито для вирішення питання надіслали послання на свій бот, в якому потрібно зробити селфі із карткою. Зробила, відхилили. І так 5 разів підряд. Пишуть нібито не чітко видно карту. Робила фото у різних місцях, при різному освітленні, в різний час дня. Все одно все теж саме", – розповіла вона.

Причиною ж, за якою їй не вдається зробити фото картки, яке б задовольнило ПриватБанк, клієнтка назвала поганий дизайн. "Їх картка з дизайном минулого віку, без чіпу, без нфс, без нормально надрукованого номеру за 3 роки", – наголосила клієнтка.

Крім того, підкреслила вона, банк не запропонував їй будь-яких виходів із ситуації, окрім відвідування свого відділення. Що, найімовірніше, зробити вона не може.

В самому банку ж підкреслили: вони мають бути впевнені, що кошти знімає саме власник картки. А тому для підтвердження операції справді з цією метою можуть вимагати "чітке фото з цією карткою".

При цьому там дали поради, як краще зробити фото картки, щоб воно пройшло перевірку. "Фото треба робити з карткою із повідомлення, номер картки має бути чітким на фото, піднесіть її ближче до екрану", – сказали у ПриватБанку.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас з 1 грудня 2023 року в Україні діють нові правила продажу населенню готівкової валюти. Тепер українці можуть купити у банках та обмінниках стільки, наприклад, доларів, скільки їм потрібно.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader