/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F439%2Fe060ae6320db215b5a51f57da172ee2e.png)
Промислові автоклави: визначення та принцип роботи
Промислові автоклави: визначення та принцип роботи.
Автоклав нагріває вміщені в нього предмети і матеріали до температур вище 100 оС за рахунок створення тиску в камері вище атмосферного.
Ці пристрої бувають промислові та побутові.
Оскільки вироби першої групи застосовують не тільки на середніх і великих підприємствах, а й у фермерських господарствах та малому бізнесі, то умовно вважають, що їхня ємність починається з 50 півлітрових банок.
Ті, що менші, відносять до побутових.
Купити автоклав промисловий горизонтального типу на один, два чи чотири кошики, машину для миття банок, завантажувачі та розвантажувачі кошиків, як і самі кошики, в т.
з підйомним дном, а також машини для миття овочів, очищення цибулі та інше обладнання за помірною ціною можна на сайті компанії Розфуд.
Найбільше автоклави поширені у харчовій та медичній промисловості.
У першому випадку з їх допомогою роблять м’ясні, овочеві та рибні консерви, соки, компоти, маринують гриби тощо.
Крім того, приготування їжі в такому приладі відбувається набагато швидше (наприклад, картопля 5 хв, капуста 1 хв).
У другому – стерилізують інструменти, бинти, білизну.
Також автоклави використовують у хімічній, металургійній та будівельній галузях, при виготовленні РТІ або виробів з карбону та в багатьох інших сферах.
Види та особливості.
Автоклави бувають горизонтальні та вертикальні, водяні та парові, електричні на 220 В або 380 В та газові.
Вертикальні компактні, вони краще підходять для невеликих обсягів.
Горизонтальні призначені для більших партій.
Водяні дешевше, працюють при більш щадному для тари режимі.
Але вони важчі (при рівних обсягах) і на процес йде більше часу.
У промисловості їх поступово відмовляються.
Парові легше, консервацію проводять втричі швидше, але процес у них дещо складніший.
За принципом роботи автоклави умовно поділяються на три класи.
1 кл.
– мають електронний блок управління, працюють за заданою програмою, нагріваються ТЕНами.
2 кл.
— те саме, але з ручним управлінням.
3 кл.
– газові (нагріваються на плиті будь-якого типу) і теж управляються вручну.
На вигляд охолодження: з примусовим або природним.
У перших робочий цикл набагато коротший.
Порядок роботи.
У автоклава з зрошенням кошиків та окремо розташованим теплообмінником на нагрівання та примусове охолодження робочий цикл складається з трьох стадій:.
У теплообмінник подають гарячу пару.
Вода в основному контурі нагрівається до температури стерилізації і, зрошуючи тару з продуктом, плавно нагріває її теж.
Потім у камері протягом заданого часу підтримується необхідна температура і тиск продукт стерилізується.
На закінчення теплообмінник подають холодну воду.
Душує вода в основному контурі поступово охолоджується і знижує температуру продукту.

