Промислові автоклави: визначення та принцип роботи
Промислові автоклави: визначення та принцип роботи

Промислові автоклави: визначення та принцип роботи

Промислові автоклави: визначення та принцип роботи.

Автоклав нагріває вміщені в нього предмети і матеріали до температур вище 100 оС за рахунок створення тиску в камері вище атмосферного.

Ці пристрої бувають промислові та побутові.

Оскільки вироби першої групи застосовують не тільки на середніх і великих підприємствах, а й у фермерських господарствах та малому бізнесі, то умовно вважають, що їхня ємність починається з 50 півлітрових банок.

Ті, що менші, відносять до побутових.

Купити автоклав промисловий горизонтального типу на один, два чи чотири кошики, машину для миття банок, завантажувачі та розвантажувачі кошиків, як і самі кошики, в т.

з підйомним дном, а також машини для миття овочів, очищення цибулі та інше обладнання за помірною ціною можна на сайті компанії Розфуд.

Найбільше автоклави поширені у харчовій та медичній промисловості.

У першому випадку з їх допомогою роблять м’ясні, овочеві та рибні консерви, соки, компоти, маринують гриби тощо.

Крім того, приготування їжі в такому приладі відбувається набагато швидше (наприклад, картопля 5 хв, капуста 1 хв).

У другому – стерилізують інструменти, бинти, білизну.

Також автоклави використовують у хімічній, металургійній та будівельній галузях, при виготовленні РТІ або виробів з карбону та в багатьох інших сферах.

Види та особливості.

Автоклави бувають горизонтальні та вертикальні, водяні та парові, електричні на 220 В або 380 В та газові.

Вертикальні компактні, вони краще підходять для невеликих обсягів.

Горизонтальні призначені для більших партій.

Водяні дешевше, працюють при більш щадному для тари режимі.

Але вони важчі (при рівних обсягах) і на процес йде більше часу.

У промисловості їх поступово відмовляються.

Парові легше, консервацію проводять втричі швидше, але процес у них дещо складніший.

За принципом роботи автоклави умовно поділяються на три класи.

1 кл.

– мають електронний блок управління, працюють за заданою програмою, нагріваються ТЕНами.

2 кл.

— те саме, але з ручним управлінням.

3 кл.

– газові (нагріваються на плиті будь-якого типу) і теж управляються вручну.

На вигляд охолодження: з примусовим або природним.

У перших робочий цикл набагато коротший.

Порядок роботи.

У автоклава з зрошенням кошиків та окремо розташованим теплообмінником на нагрівання та примусове охолодження робочий цикл складається з трьох стадій:.

У теплообмінник подають гарячу пару.

Вода в основному контурі нагрівається до температури стерилізації і, зрошуючи тару з продуктом, плавно нагріває її теж.

Потім у камері протягом заданого часу підтримується необхідна температура і тиск продукт стерилізується.

На закінчення теплообмінник подають холодну воду.

Душує вода в основному контурі поступово охолоджується і знижує температуру продукту.

Джерело матеріала
loader
loader