Про це повідомляє Центр громадського здоровʼя, передає Укрінформ.
"За 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, з них 4 дитини. П’ять випадків стали летальними. Найбільше випадків ботулізму зареєстровано в Житомирській та Чернігівській областях. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3% — через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування", - йдеться у повідомленні.
У ЦГЗ наголошують, що останнім часом випадки ботулізму почастішали через вживання консервованих продуктів домашнього приготування.
Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.
Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.
Летальність від ботулізму становить від 37 до 100%.
Ботулінічні токсини потрапляють в організм через недостатньо оброблену їжу та її неправильне зберігання.
Ботулотоксин дуже нестійкий, при кип’ятінні він гине, тому консервовані продукти та ковбасні вироби, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба прокип’ятити 10-15 хвилин.
Для профілактики харчового ботулізму потрібно дотримуватись правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації.
Особливу увагу необхідно приділити консервам (м’ясу, грибам, овочам), рибі (в’яленій, копченій, солоній), морепродуктам, ковбасним виробам.
Якщо консервовані продукти із зміненим виглядом, смаком, спостерігається бомбаж, їх потрібно ліквідувати.