Молоко скисає внаслідок життєдіяльності бактерій, як правило, молочнокислих. Цей процес буває як контрольованим, і випадковим.
Для утворення пастеризованого очищене від патогенної мікрофлори молоко додають "породисті" мікроорганізми. В іншому випадку в молоко потрапляють "дикі" бактерії, що мешкають у зовнішньому середовищі.
В результаті бактерії відразу починають активно розмножуватися. Активніше цей процес відбувається в теплі, в холодильнику вони почуваються менш комфортно, тому розмноження йде повільніше.
Однак іноді трапляються випадки, коли ви купили більше молока, але в той же час розумієте, що найближчим часом не встигнете його випити. У цьому випадку вам допоможуть такі поради.
7 секретних інгредієнтів, які потрібно додати в молоко, щоб воно не скисло:
- Стерилізація, тобто кип'ятіння. Оброблене таким чином молоко може залишатись свіжим до тижня.
- Якщо перед кип'ятінням додати невелику кількість цукру, молоко зберігатиметься ще довше.
- Від скисання молоко також може захистити сіль, що додається при кип'ятінні.
- Таку ж дію надають листя хрону, додані в ємність із молоком.
- Підійдуть також кілька листків м'яти, які потрібно помістити в тару з молоком.
- Щоб молоко довго не псувалося, при кип'ятінні можна додати до нього невелику кількість соди.
- Для тривалого зберігання молоко краще тримати його у скляній чи фарфоровій ємності.