Пігулки продаватимуть з авто і на пошті: як МОЗ вирішує проблему ліків для сільських мешканців
Пігулки продаватимуть з авто і на пошті: як МОЗ вирішує проблему ліків для сільських мешканців

Пігулки продаватимуть з авто і на пошті: як МОЗ вирішує проблему ліків для сільських мешканців

Майже у 90% українських сіл немає навіть аптечних пунктів, не кажучи вже про стаціонарні аптеки.

Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров розказав принаймні про два проєкти, спрямовані на задоволення потреб сільських жителів у життєво необхідних ліках.

Дубров зазначив, у МОЗ розуміють, що це ненормально, коли для отримання лікарських засобів людям необхідно їхати в районний центр чи інший населений пункт. Адже в багатьох регіонах досить обмежена можливість кудись дістатися через порушення логістики внаслідок воєнних дій.

Зараз дивляться

І навіть в так званих тилових областях, де не ведуться активні бойові дії, також непросто, не маючи власного автотранспорту, добратися до аптеки й отримати або придбати необхідний лікарський засіб.

Ліки – з коліс

Перший проєкт МОЗ уже почав втілюватися в життя. Мова йде про мобільні аптечні пункти. Один з них працює на Харківщині.

На початку серпня минулого року уряд дозволив відповідною постановою запровадити діяльність мобільних аптечних пунктів.

Спеціально обладнані автомобілі доставлятимуть лікарські засоби у ті населені пункти, в яких немає стаціонарних аптек. Така мобільна аптека може обслуговувати десятки населених пунктів.

– Маршрути, які запрацювали нещодавно в Харківській області, охоплять близько 80 населених пунктів, тим самим забезпечивши населення цих селищ лікарськими засобами, – підтвердив Дубров.

Він додав, що такі ж мобільні аптеки запрацюють невдовзі і у Черкаській області.

Наскільки регулярно мобільні пункти їздитимуть? Поки що вичерпно відповісти на це запитання складно. Через сімейного лікаря запит на приїзд аптечного пункту зробити не можна.

За словами Дуброва, маршрут затверджується продавцем ліків, який отримав ліцензію на мобільний продаж фармпродукції.

Саме він і повідомляє органам місцевої влади про дату, час прибуття мобільного аптечного пункту до населеного пункту. А вже місцева влада повинна інформувати населення. Ліцензіат самостійно буде встановлювати графік роботи і маршрути.

За пігулками – на Укрпошту

Другий проєкт, про який ми зараз говоримо ― доставка лікарських засобів через Укрпошту. Він дасть можливість споживачу і отримати доступні ліки, тобто безоплатно або з невеликою доплатою, і придбати лікарські засоби за повну вартість, якщо ці препарати не входять до переліку лікарських засобів, що покриваються за рахунок реімбурсації

– Ми зараз активно працюємо з Укрпоштою. Наразі вже очікуємо отримання ліцензії від Держлікслужби для поштовиків щодо можливості відпускати лікарські засоби, – говорить Дубров.

Але й тут багато що залежатиме від розуміння проблеми фармацевтичними дистриб’юторами.

Більшість керівників, за словами першого зам міністра, розуміє соціальну відповідальність проєкту. І навіть, не маючи економічної вигоди від цієї діяльності, готові покривати ті населені пункти, в яких немає аптек.

– Дуже сподіваємось на те, що до 1 березня запрацює доставка лікарських засобів за допомогою реалізації проєкту з Укрпоштою, – зазначив Сергій Дубров.

Джерело:

Фото: МОЗ

Теги за темою
Міністерство охорони здоров’я
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader