Створено поверхню, що знищує небезпечні віруси та бактерії
Створено поверхню, що знищує небезпечні віруси та бактерії

Створено поверхню, що знищує небезпечні віруси та бактерії

Міжнародна група дослідників розробила кремнієву поверхню із шипами нанометрового масштабу, що демонструє вражаючу здатність до знищення вірусів. Метод виявився ефективним навіть проти найбільш вірулентного вірусу парагрипу людини (ВПЛ-3).

Вчені вирішили використати кремнієву пластину, леговану бором, оскільки той менш складний, ніж інші метали. Щоб створити гостру поверхню, вони використовували плазмово-реактивне іонне травлення - процес, у якому використовується хімічно реактивна плазма для видалення матеріалу, обложеного на пластинах, і який дозволив дослідникам точно налаштувати висоту та відстань між наношипами. Отримана поверхня виявилася повною шипів товщиною 2 нм (30 000 з них помістилися б на людському волоссі) і висотою 290 нм. Вірусні частинки HPIV-3 мають діаметр від 100 до 420 нм.

В ході експериментів під прицілом скануючої електронної мікроскопії частинки HPIV-3 на поверхнях з шипами виявилися зруйнованими. Гострі кінчики шипів пронизували і деформували їх через одну і три години після інкубації, а через шість годин частки зовсім здулися. У кожний момент часу спостерігалося значне зниження кількості інфекційних вірусних частинок на поверхні кремнію: падіння на 74% за одну годину, на 85% за три години, а також на 96% через шість годин.

Шипи виявилися смертельними і для бактерій - вони зруйнували клітини двох бактерій Pseudomonas aeruginosa і Staphylococcus aureus. Так, через 18 годин інкубації частка нежиттєздатних P. aeruginosa та S. aureus склала лише 15% та 25% відповідно. Технологія буде застосовуватись у лабораторіях та медичних центрах, де зберігаються потенційно небезпечні біологічні матеріали.

Джерело матеріала
loader
loader