Мила руки до крові: імплантація імпланта в мозок вилікувала в мешканки США епілепсію та ОКР
Мила руки до крові: імплантація імпланта в мозок вилікувала в мешканки США епілепсію та ОКР

Мила руки до крові: імплантація імпланта в мозок вилікувала в мешканки США епілепсію та ОКР

34-річна мешканка США Ембер Пірсон позбулася нападів епілепсії та обсесивно-компульсивного розладу (ОКР) після того, як у її головний мозок вчені вживили спеціальний імплант.

Як повідомляється, Пірсон мила руки до крові, налякана думкою про зараження предметами повсякденного вжитку. Це був дуже виснажливий результат її ОКР.

Ідея мозкових імплантів

Мозкові імплантати потрапили в заголовки газет після заяви Ілона Маска про те, що його компанія Neuralink встановила в голову пацієнта чип, який, як сподіваються вчені, зрештою дасть змогу людям керувати смартфоном силою думки.

Зараз дивляться

Однак ідея вживлення пристрою в мозок не нова. Протягом десятиліть лікарі знали, що електрична стимуляція може вплинути на роботу мозку під час лікування хвороби Паркінсона та інших станів, що впливають на рух, включно з епілепсією.

Як працює імплант

Лікарі запропонували Пірсон імплантувати 32-міліметровий (трохи більше ніж 2,5 см завдовжки) пристрій для лікування епілептичних нападів. Ідея полягала в тому, що він зможе виявити активність, що викликає напади, і подати імпульс, щоб перешкодити їм.

Раніше проводилися дослідження з використання глибокої стимуляції мозку у людей, які страждають на ОКР, але, за словами вчених, цей метод ніколи не поєднувався з лікуванням епілепсії.

Лікарі працювали з Пірсон, щоб точно побачити, що відбувається в її мозку, коли вона потрапляє в пастку нав’язливих станів. Методика полягала в тому, щоб піддати її впливу відомих факторів стресу і записати електричні маркери.
Таким чином, вчені змогли ефективно ізолювати мозкову активність, пов’язану з її ОКР. Потім вони могли налаштувати імплантат так, щоб він реагував на цей конкретний сигнал.

Ширше застосування

За словами вчених, зараз у Пенсільванському університеті проводять дослідження, щоб побачити, як цю техніку можна ширше застосовувати, даючи надію 2,5 млн осіб у Сполучених Штатах, які страждають на ОКР.

Джерело матеріала
loader
loader