Українські лікарі врятували майже 300 немовлят завдяки неонатальному скринінгу
Українські лікарі врятували майже 300 немовлят завдяки неонатальному скринінгу

Українські лікарі врятували майже 300 немовлят завдяки неонатальному скринінгу

Українські лікарі провели понад 200 тис. досліджень з неонатального скринінгу та врятували майже 300 немовлят, у яких з було вчасно виявлено небезпечні хвороби.

Неонатальний скринінг рятує немовлят

Неонатальний скринінг – це комплексне обстеження новонароджених, спрямоване на виявлення спадкових та вроджених патологій у немовлят.

Розширена діагностика дозволяє виявити ознаки захворювання на ранній стадії та запобігти їх клінічним проявам. За даними МОЗ, з жовтня 1922 року було проведено понад 200 тис. досліджень та зафіксовано 273 позитивних результати. Це дозволило врятувати дітей у перші дні життя.

Зараз дивляться

Наприклад, завдяки неонатальному скринінгу у Максима з Івано-Франківщини імунодефіцит виявили одразу після народження. Через це хлопчикові вчасно зробили трансплантацію кісткового мозку.

Крім того, немовлят, яким діагностують спінальну м’язову атрофію, тепер починають лікувати ще до появи перших симптомів хвороби.

Що  треба знати батькам

Раніше в Україні неонатальний скринінг проводили лише на чотири рідкісних захворювання, а з 2022 року – на 21.  Система скринінгу охоплює всю країну, здійснюючи роботу чотирьох регіональних лабораторних центрів.

Сьогодні безоплатна процедура доступна у всіх пологових закладах за винятком тимчасово окупованих територій.

Для отримання послуги батькам необхідно надати письмову згоду на проведення дослідження, після чого лікар формує пакет документів для лабораторії.

Джерело матеріала
loader