У столиці створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни
У столиці створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни

У столиці створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни

У Києві, на базі Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни.

Про актуальність проєкту на презентації в Укрінформі розповів президент НАМН, доктор медичних наук Віталій Цимбалюк.

"Наше завдання зараз максимально реабілітувати, адаптувати в медичному, соціальному плані тих, хто воює. Але не менш важливо це робити і для цивільного населення. Сьогодні важливо, також, що майбутнє повʼязано зі здоровʼям жінки, здорові жінки народжують здорових дітей, і з цим повʼязано майбутнє держави. Це не тільки жінки, які беруть участь в бойових діях, але і всі прилеглі районі до зони фронту, де люди страждають від обстрілів, стресів, тому це одне з найважливіших питань", - сказав Цимбалюк.

У столиці створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни - Фото 1

Як зазначив на презентації проєкту директор Державної установи «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України» Юрій Антіпкін, інститут має великий досвід у лікування розладів жіночого здоровʼя, у тому числі і у жінок, які постраждали від війни, аже фахівці інституту з 2016 року надавали допомогу жінкам у східних областях України, де розпочалася війна. Також, за словами Антіпкіна, фахівці інституту спостерігають жінок, які постраждали в Ірпені, Бучі, жінок, які повертаються з фронту.

Місією та метою проєкту, як додала на презентації голова Опікунської ради Державної установи «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України» Ірина Сисоєнко, є системне покращення стану пацієнток для збереження якості життя, самостійного функціонування, відновлення репродуктивних функцій, досягнення та підтримки на оптимальному рівні фізичних, інтелектуальних, психологічних та соціальних функцій жінок.

У столиці створять Центр реабілітації здоровʼя жінок, які постраждали від війни - Фото 2

За ії словами, Центр розрахований на жінок, які перебували в полоні, мали поранення, жінок-військових, які тривалий час перебували на фронті, і це призвело до погіршення їх здоровʼя, жінок з порушенням репродуктивних функцій, жінок та дівчат-підлітків, переселених з тимчасово окупованих територій.

Напрямки роботи Центру: медико-психологічна реабілітація, нейроендокринна реабілітація, фізична реабілітація, репродуктивна реабілітація.

Як зазначила Сисоєнко, в перспективі Центр планує співпрацювати з Національною службою здоровʼя в напрямку реабілітації, поки фінансування буде відбуватися за кошти НАМН та міжнародних донорів, соціально відповідального бізнесу.

Загалом, за її словами, в Центрі на базі ПАГу планується створити близько 80-100 стаціонарних ліжкомісць, також передбачена і амбулаторна реабілітація. Потрапити в Центр можна буде як за направленням лікаря, так і за самозверненням.

Наразі триває реконструкція виділених для Центру приміщень. В Інституті розраховують, що Центр повноцінно запрацює через 6-8 місяців.

Теги за темою
Київ Здоров'я Жінки
Джерело матеріала
loader
loader