В Алабамі ембріони визнали людьми після того, як чоловік вдерся у кріокамеру лікарні
В Алабамі ембріони визнали людьми після того, як чоловік вдерся у кріокамеру лікарні

В Алабамі ембріони визнали людьми після того, як чоловік вдерся у кріокамеру лікарні

Верховний суд Алабами вирішив, що заморожені ембріони, що були зачаті шляхом екстракорпорального запліднення, повинні вважатися дітьми, а їх знищення буде тягнути за собою кримінальну відповідальність.

Це рішення було ухвалено після того, як троє пар подали позови до суду, звинувачуючи лікарню в “позбавленні життя” їхніх ембріонів. Суд першої інстанції відкинув ці позови, але Верховний суд скасував це рішення. Це рішення, зроблене Верховним судом, є першим подібним кроком після скандального скасування рішення у справі “Роу проти Вейда”, що фактично обмежило право на аборт в США.

“Створення людини за образом і подобою Божою лежить в основі загальної заборони на навмисне позбавлення життя. Тому вбити людину – це спотворити образ Божий, і таким чином завдається шкода не тільки людині, але й Богові… Нарешті, вчення про святість життя є у шостій заповіді: “Не вбий”, – написав помічник верховного судді Джей Мітчелл, цитуючи уривок з Біблії.

Тепер пари можуть домагатися покарання за втрату своїх ембріонів. Однак правозахисники побоюються, що такі дії можуть підірвати проведення процедур екстракорпорального запліднення для сотень тисяч пацієнтів.

Початок конфлікту між парами та клінікою стався, коли у Центрі репродуктивної медицини в Алабамі були випадково знищені ембріони трьох сімей. Один із пацієнтів лікарні випадково пошкодив кріоконсерваторію, де знаходилися ембріони, внаслідок чого вони зазнали пошкоджень.

Подружжя ЛеПейджів, Фондів та Айсеннів подали позов до суду на клініку за порушення “Закону Алабами про протиправну смерть неповнолітньої особи” і вимагали компенсації за завдані їм збитки.

Верховний суд вирішив, що закон про неповнолітніх поширюється і на ембріонів. Суддя підкреслив, що закон про протиправну смерть неповнолітньої особи застосовується до всіх ненароджених дітей, незалежно від того, чи перебувають вони у матці.

До цього моменту законодавство щодо репродуктивної медицини у США було менш суворим. Життєздатні ембріони, які вирощуються під час процедури екстракорпорального запліднення, можуть бути заморожені для майбутніх вагітностей.

Медична асоціація Алабами попередила, що такі зміни можуть суттєво ускладнити лікування безпліддя.

“Потенційний негативний вплив на лікування ЕКЗ в Алабамі неможливо переоцінити”, – йдеться в заяві організації.

В Інституті Гуттмахера, що досліджує репродуктивні права, також назвали рішення суду радикальним.

“Ми вже бачили, що скасування постанови Роу не було кінцевою метою антиабортного руху та їхніх союзників у законодавчих органах і судах. Тепер руйнівні наслідки стають все більш очевидними і зачіпають кожен аспект нашого репродуктивного життя”, – заявила віцепрезидентка з питань державної Келлі Баден.

Джерело матеріала
loader
loader