Персональні дані: які відомості про пацієнтів зберігаються в електронній системі охорони здоров’я
Персональні дані: які відомості про пацієнтів зберігаються в електронній системі охорони здоров’я

Персональні дані: які відомості про пацієнтів зберігаються в електронній системі охорони здоров’я

Фахівці МОЗ України розповіли, які відомості про пацієнтів зберігаються в електронній системі охорони здоров’я.

Складові системи

– Електронна система охорони здоров’я складається з центральної бази даних (ЦБД) і медичних інформаційних систем (МІС), – пояснили в МОЗ.

ЦБД належить державі в особі Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Натомість МІС – це програмне забезпечення, через яке медичні заклади можуть зберігати дані в себе в цифровому вигляді та передавати необхідні відомості до ЦБД.

Зараз дивляться

Персональні дані

Насамперед до ЦБД вносяться персональні пацієнта під час його реєстрації. Зареєструвати пацієнта може будь-який лікар, який працює з електронною системою, як первинної медичної допомоги, так і спеціалізованої ланки.

Персональні дані дають змогу ідентифікувати людину як у системі, так і в інших державних системах, коректно врахувати надане їй медичне обслуговування в електронній медичній картці та надати пацієнту доступ до сервісів (е-рецепти, е-направлення тощо).

Зокрема, до електронної системи вносяться: прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), реквізити документа, що посвідчує особу, контактні дані, інформація про обраний метод автентифікації тощо.

Медична інформація

До медичної інформації в ЦБД належать: інформація про візити до лікаря, госпіталізації, консультації, плани лікування, інформація про електронні направлення, рецепти, медичні висновки, процедури, імунізацію тощо.

Ці дані зберігаються безпосередньо в самому медичному закладі та передаються в ЦБД через медичні інформаційні системи.

Зберігання медичної інформації організовано окремо від зберігання персональних даних пацієнтів, що забезпечує додатковий захист інформації та конфіденційності пацієнтів.

Джерело матеріала
loader
loader