Дуда прокоментував блокаду кордону з Україною
Дуда прокоментував блокаду кордону з Україною

Дуда прокоментував блокаду кордону з Україною

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що блокування кордону з Україною не є політичним рішенням уряду, заборонити фермерам протестувати вони не можуть.

Про це він сказавв інтерв'ю Українському Радіо.

За його словами, європейські фермери "бояться за своє існування" через величезний наплив української сільськогосподарської продукції на ринки ЄС.

"Це дійсно складна проблема, тому що проблема з українським продовольством існувала від самого початку. Вона почалася через російську агресію проти України. Тому що давайте пам'ятати, що в усьому винна саме російська агресія проти України, а не хтось інший", - заявив Дуда.

Польський президент запевняє, що його країна ніколи не закривалася від сільськогосподарської продукції з України.

"Польща закрила свій внутрішній ринок для українського зерна у зв'язку з кризою на цьому ринку і різким падінням цін на продукцію, сільськогосподарську продукцію, в тому числі на зерно, але вона не перекрила можливість транзиту зерна через Польщу", - каже він.

Дуда зазначає, що сільськогосподарські профспілки діють незалежно від влади, а блокування кордону не є рішенням польського уряду.

"Мені шкода, що виникли такі ситуації, але, з іншого боку, прошу також пам'ятати, що Польща - це демократична країна, де право на протест просто існує і воно гарантоване Конституцією. Якщо є законний протест, цей протест просто толерантно сприймається і захищається", - зазначив він.

На питання, чи змінилась позиція Польщі щодо євроінтеграції України, польский президент сказав, що Україна має підтримку, однак її вступ має бути підпорядкований певним "правилам". 

"Україну підтримують і, я сподіваюся, будуть підтримувати. Тому що я сказав, що ми не повинні дозволити росії виграти цю війну. Але я сподіваюся, що майбутнє членство України в Європейському Союзі буде врегульоване на таких умовах вступу, які також відповідально захищатимуть ринки європейських країн", - додав Дуда.

Теги за темою
кордон
Джерело матеріала
loader
loader