Найстаріший супутник Європи ERS-2 сгорів над океаном: що трапилось
Найстаріший супутник Європи ERS-2 сгорів над океаном: що трапилось

Найстаріший супутник Європи ERS-2 сгорів над океаном: що трапилось

На Землю впав перший супутник, запущений Європейською космічною агенцією. Апарат ERS-2 згорів у атмосфері над північною частиною Тихого океану, за координатами 37°24'00.0"N 151°54'00.0"W.

Про це повідомили в Центрі управління Європейської космічної агенції. Цікаво, що європейські фахівці ESA лише спостерігали за падінням й до останнього часу не знали, де саме воно відбудеться.

ERS-2 був першою платформою спостереження Європи, коли його запустили у 1995 році. Більш ніж двотонний супутник перестав функціонувати ще у 2011 році і з того часу був неконтрольованим. Щоправда, в ESA припускали, що ERS-2 протримається на орбіті приблизно 15 років.

В Агенції стверджують, що більша частина двотонного супутника згоріла під час падіння. До води дісталися незначні уламки, та "вони не є радіоактивними або токсичними".

В чому полягала місія супутників ERS

Найстаріший супутник Європи ERS-2 сгорів над океаном: що трапилось

У 1990-х роках Агенція запустила у космос два майже ідентичні апарата. Супутники дистанційного зондування Землі (абревіатура ERS) спостерігали за повенями, вимірювали температуру поверхні континенту та океану, відстежували рух льодовиків і фіксували вигин землі під час землетрусів.

ERS-2, крім цього, мав датчики для спостереження за захисним озоновим шаром Землі.

Саме пара ERS довела та наочно показала на знімках, що на планеті змінюється клімат, та що він змінюється більш швидше, ніж очікувалось.

ERS-1 також вже певний час не працює. Та на відміну від ERS-2, інженерам не вдалося його знизити, звʼязок із супутником перервався. Перебувати на висоті понад 700 км над Землею він може близько 100 років.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, що РФ може запустити ядерну зброю в космос уже впродовж цього року.

У Німеччині можливі наслідки появи російської бомби на орбіті Землі оцінили як катастрофу для всіх жителів Землі.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader