Без допомоги США українським військам доведеться зосередитися на обороні – Зеленський
Без допомоги США українським військам доведеться зосередитися на обороні – Зеленський

Без допомоги США українським військам доведеться зосередитися на обороні – Зеленський

Українські війська готові до оборони держави, але військовим не вистачає боєприпасів та іншого обладнання для ведення бойових дій, оскільки Конгрес США все ще не узгодив законопроєкт про додаткове фінансування.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю CNN.

Раніше Зеленський та інші українські й західні чиновники вказували, що Авдіївка, з якої українські війська вийшли в середині лютого, була втрачена через те, що у військ не було достатньо боєприпасів для її захисту.

Зараз дивляться

Попри наслідки цієї нестачі, Конгрес США продовжує тягнути час з ухваленням запропонованого президентом Джо Байденом пакета військової допомоги Україні в розмірі $60 млрд.

За словами Зеленського, без допомоги США Україні не тільки не вдасться домогтися нових успіхів на полі бою, а й буде важко продовжувати оборонятися цього року.

– Люди будуть готові, але боєприпаси не будуть підготовлені, бригади не будуть готові… не тільки до нашого контрнаступу, вони не будуть готові до оборони, до того, щоб залишатися сильними. Це буде дуже важко, – сказав він.

Час має вирішальне значення, оскільки раніше в неділю Зеленський заявив, що Росія може здійснити новий наступ уже наприкінці травня.

За його словами, новий командувач армією України Олександр Сирський наразі розробляє два варіанти плану подальших дій. Якщо Київ отримає допомогу США, він зможе почати відсіч Росії. Якщо ж ні, то доведеться зосередитися тільки на обороні.

Зеленський розповів, що він розмовляв зі спікером Палати представників Майком Джонсоном про пакет допомоги і після цієї розмови відчув оптимізм.

– Він сказав, що зробить усе, щоб підтримати Україну, і він на нашому боці, і він розуміє, який героїчний народ, наші солдати і мирні жителі, – сказав він.

Зеленський додав, що, хоча він розуміє, що США перебувають напередодні виборів, він сподівається, що угода може бути досягнута.

– Якщо вони передумають, це буде великою проблемою для нас, – визнав президент України.

Він також розповів деталі своєї розмови щодо допомоги Україні з президентом США Джо Байденом.

– Я попросив президента (Байдена, – Ред.)… Будь ласка, президенте, я прошу вас допомогти мені і допомогти українському народу… проведіть одну зустріч один з одним, демократи і республіканці, і, будь ласка, ви можете домовитися? – сказав він.

Відповідаючи на запитання журналістки CNN про заяву сенатора США Джей Ді Венса про те, що результат війни не зміниться, навіть якщо Україна отримає гроші, Зеленський сказав, що Венс “не розуміє, що тут відбувається”.

– Щоб зрозуміти це, потрібно приїхати на передову і подивитися, що відбувається… без цієї підтримки. І він зрозуміє, що мільйони людей будуть убиті, – додав він.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба вказував, що поки в Конгресі США тривають розмови про те, чи варто підтримувати Україну, на українських фронтах гинуть люди через російську агресію.

Теги за темою
США Володимир Зеленський Джо Байден
Джерело матеріала
loader
loader