Хвороба провокувала судоми та сильні болі: у Львові дитині видалили праву півкулю мозку
Хвороба провокувала судоми та сильні болі: у Львові дитині видалили праву півкулю мозку

Хвороба провокувала судоми та сильні болі: у Львові дитині видалили праву півкулю мозку

Фахівці львівської дитячої лікарні Святого Миколая повністю видалили у восьмирічної дівчинки праву півкулю головного мозку. За словами медиків, це був єдиний спосіб вилікувати дитину з рідкісною недугою, яка провокувала судоми і сильний головний біль.

Вкрай рідкісна недуга

– У 8-річної Злати з Хмельниччини епілептичні напади почалися ще три роки тому. Спочатку судоми були лише в нозі, але з часом стан здоров’я дитини став погіршуватися, – йдеться в повідомленні.

За словами медиків, фахівці діагностували в дівчинки вкрай рідкісну аутоімунну недугу “енцефаліт Расмуссена” – запальне захворювання головного мозку. Через цю хворобу імунна система атакувала праву півкулю головного мозку.

Дві операції на мозку

Недуга прогресувала, а епілептичні напади траплялися від 20 до 40 разів на день. Тож нейрохірурги провели операцію і від’єднали в дівчинки праву півкулю мозку від лівої.

Зараз дивляться

Як повідомили лікарі, незважаючи на те, що операція була успішною і напади епілепсії припинилися, Злату почали турбувати головний біль і блювота. МРТ показало, що відокремлена права півкуля мозку атрофується. Тож єдиним спосіб допомогти дитині було повністю видалити уражену півкулю.

Без тяжких наслідків

– Мозок дитини напрочуд пластичний. Він інколи дає змогу видалити цілу півкулю без тяжких неврологічних наслідків, оскільки інша півкуля бере на себе функції видаленої. На щастя, саме так і сталося у випадку Злати, – розповіла невролог Марія Павлюк.

За словами медиків, після видалення правої півкулі дівчинка почувається добре, повернулася до повноцінного життя і навіть займається волонтерством, збирає гроші на потреби ЗСУ.

Джерело:

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader
loader