Каша Зозуля, затирка та кримська кава: нові позиції в культурній спадщині України
Каша Зозуля, затирка та кримська кава: нові позиції в культурній спадщині України

Каша Зозуля, затирка та кримська кава: нові позиції в культурній спадщині України

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України три нові позиції. Наказ про це підписав в. о. міністра Ростислав Карандєєв.

– Тепер громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини, – ідеться в повідомленні.

Три позиції

Як повідомляється на сайті відомства, йдеться про:

Зараз дивляться
  • традиції приготування та споживання каші Зозулі на Вінниччині;
  • традицію приготування затирки в селі Крива Лука Донецької області;
  • кавову традицію кримських татар.

Кримськотатарська кава

Справжню кримськотатарську каву мелють вручну в мідних млинах до однорідної дрібної пудри. Заварюють на повільному вогні в мідній джезві. Подається в маленьких чашечках із колотими невеликими квадратиками домашнього цукру.

Каша Зозуля

Кашу Кукушка на Поділлі готують понад 100 років. Вона пшоняна, з додаванням молока, масла, цукру та маку. Особливо смачна, коли готується в печі.

Затирка

Затирка здавна готується в усіх родинах мешканців села Крива Лука на Донеччині.

Процес приготування страви тривалий. Спочатку потрібно приготувати тісто. Для цього просіюють борошно, у яке по одному вбивають яйця, додають сіль і перемішують. Для консистенції можна додати трохи молока чи води.

Коли тісто можна “катати”, його починають затирати приблизно півгодини до того моменту, поки горошини з борошна не будуть однакової форми та розміру.

Потім заготовку розділяють на дві частини: одну сушать на печі або в теплому і сухому місці для подальшого споживання, а другу варять. Страву вживають як у будні, так і на свята.

Джерело матеріала
loader
loader