Учені з’ясували, як ефективно подолати страх перед стоматологом
Учені з’ясували, як ефективно подолати страх перед стоматологом

Учені з’ясували, як ефективно подолати страх перед стоматологом

Команда американських учених зі Стоматологічного коледжу Нью-Йоркського університету та Школи стоматологічної медицини Пенсільванського університету створила застосунок, що допоміг більше ніж половині учасників експерименту подолати страх перед стоматологом.

Управління думками

Згідно з дослідженням Нью-Йоркського університету, 30% людей бояться йти до дантиста, зокрема понад 20% тих, хто нещодавно був на прийомі.

Новий застосунок демонструє багатообіцяючі результати в лікуванні цього розладу, використовуючи принципи когнітивно-поведінкової терапії (КПТ) та усвідомленості – і все це, не виходячи з дому і приватно.

Зараз дивляться

– Ці технології розширюють можливості пацієнтів за допомогою стратегій управління своїми думками, почуттями і поведінкою на наступному прийомі в стоматолога, – заявив клінічний психолог Річард Гейман.

За словами експертів, багато досліджень показують, що КПТ може бути ефективною в лікуванні страху перед стоматологічною допомогою. За кілька годин у стоматологічному кабінеті пацієнти вчаться дивитися в обличчя своїм страхам, виявляти й оскаржувати свої негативні переконання, а також перевіряти свою здатність краще справлятися із ситуацією.

Віч-на-віч зі страхом

Завдання, що стояло перед вченими, полягало не в тому, як впоратися зі страхом перед стоматологією, а в тому, як об’єднати перевірені підходи таким чином, щоб вони були доступні пацієнтам і працювали для стоматологів.

Так з’явився застосунок для смартфонів Dental FearLess, який використовує активні інгредієнти КПТ у захопливій серії занять, що виконуються віртуально.

У застосунку учасники знайомляться з навчальними матеріалами про страх і тривогу, включно зі стратегіями й навичками подолання труднощів, які можна використовувати в стоматолога: від роботи з диханням і м’язової релаксації до ефективного спілкування та боротьби з непотрібними думками.

– Програма спрямована на те, щоб змінити те, що ви робите, що ви думаєте і що ви відчуваєте у стоматолога, – кажуть дослідники.

Результати

За словами вчених, дослідження показало багатообіцяючі результати:

  • 49% учасників після наступного візиту до стоматолога більше не відчували страху;
  • 97% заявили, що змогли ефективно впоратися з дискомфортом від відвідування стоматолога;
  • 85% повідомили, що зустріч пройшла краще, ніж очікувалося;
  • 60% заявили, що страх, який вони відчули, був менш сильним, ніж очікувалося.

Повідомляється, що дослідники також тестують використання віртуальної реальності з метою розробки набору інструментів, які стоматологи можуть використовувати для лікування страху у своїх пацієнтів.

Джерело матеріала
loader
loader