Індія шукає нафту в обхід росії через санкції США – Bloomberg
Індія шукає нафту в обхід росії через санкції США – Bloomberg

Індія шукає нафту в обхід росії через санкції США – Bloomberg

Про це пише агенція Bloomberg, посилаючись на керівників нафтопереробних заводів. 

росія все ще домінуючий постачальник до Індії. Проте спостерігаються ознаки того, що нафтопереробники починають купувати більше в інших країнах. 

За даними Kpler, загальний імпорт із Саудівської Аравії цього місяця на 22% вищий, ніж у січні. 

А найбільший приватний нафтопереробник – Reliance Industries Ltd. – купив максимум саудівської нафти з травня 2020 року. 

Тому індійські нафтопереробники прагнуть брати більше російської нафти, але щоб знову збільшити закупівлю, потрібен дозвіл США, сказали агентству керівники на умовах анонімності. 

російська нафта зараз лише на 2-4 долари США за барель дешевша за інші поставки. Наприклад, до війни знижка перевищувала 30 доларів. А двозначні знижки навряд чи повернуться через конкуренцію за барелі з боку Китаю.

Імпорт російської нафти в Індію різко зріс після війни, адже нафтопереробники скористалися дешевшими барелями, яких інші покупці уникали. 

В 2023 році на піку нафти виробник ОПЕК+ становив майже половину закупівель країни, але нові санкції США знизили поставки.

До того ж москва вимагає виплати в юанях через посилений контроль деяких банків щодо використання дирхамів для розрахунків.

На початку року ми писали, що імпорт нафти з росії в Індію в січні досяг 12-місячного мінімуму на тлі санкцій.

 

Теги за темою
Росія нафта Індія
Джерело матеріала
loader
loader