В ЄС представили першу в історії оборонно-промислову стратегію із залученням України
В ЄС представили першу в історії оборонно-промислову стратегію із залученням України

В ЄС представили першу в історії оборонно-промислову стратегію із залученням України

У вівторок, 5 березня, Європейська комісія представила першу в історії Європейську оборонно-промислову стратегію на рівні ЄС, яка передбачає тісне залучення України.

Про це у пресслужбі Європейської комісії. 

Як зазначається у повідомленні, ця амбітна стратегія пропонує набір заходів, які дозволять державам-членам ЄС разом витрачати більше, краще, а європейським – нарощувати нашу оборонну промисловість, підвищувати безпеку постачання, а також налагоджувати партнерства на підтримку цих цілей.

Зараз дивляться

Основні цілі стратегії 

Стратегія спрямована на:

  • посилення промислової основи обороноздатності ЄС;
  • готовність оборонної промисловості сьогодні та в майбутньому вимагає більших державних і приватних інвестицій у повному спектрі потреб; 
  • більшої чутливості оборонної промисловості, у часі та масштабі, до потреб держав-членів.

Інновації також повинні залишатися в центрі уваги, а стійкість до зовнішніх потрясінь і збоїв також повинна забезпечуватися за допомогою посиленої системи безпеки постачання.

Що стратегія передбачає для України

Пропонується, щоб українська промисловість могла брати участь у програмі Союзу з підтримки ОПК.

Таким чином, запропонований EDIP надає Україні можливість брати участь у співпраці щодо спільних закупівель, а українським оборонним компаніям надаватиметься підтримка в нарощуванні промисловості та співпраці разом із Європейською оборонною промислово-технологічною базою.

Стратегія також спрямована на стимулювання співпраці між українською та європейською промисловістю та сприяння цілеспрямованому обміну інформацією щодо стандартів та відповідних отриманих уроків.

ЄС також проведе Форум оборонної промисловості ЄС-Україна у 2024 році, щоб зміцнити співпрацю між оборонними промисловостями України та ЄС.

Щоб забезпечити взаємодію між стартапами та інноваторами Союзу та промисловістю та збройними силами України, ЄС відкриє Інноваційний офіс у Києві.

EDIP надасть Україні можливість брати участь у спільних закупівлях і підтримувати українську оборонну промисловість у її промисловому нарощуванні.

Окрема бюджетна лінія для України

З цією метою EDIP передбачає окрему бюджетну лінію для підтримки таких заходів. Відповідно до рішення Ради за пропозицією Високого представника, частка надприбутків, отриманих центральними депозитаріями цінних паперів від знерухомлених російських суверенних активів, може бути використана (якщо дозволять невідкладні потреби оборони України) для фінансування цієї бюджетної лінії.

Теги за темою
Євросоюз Єврокомісія
Джерело матеріала
loader
loader