Ракетний удар біля кортежу Зеленського, Залужний у Лондоні та знищений катер РФ: головні події тижня
Ракетний удар біля кортежу Зеленського, Залужний у Лондоні та знищений катер РФ: головні події тижня

Ракетний удар біля кортежу Зеленського, Залужний у Лондоні та знищений катер РФ: головні події тижня

Минув ще один тиждень героїчного спротиву українського народу проти російської агресії.

За цей час відбулось чимало подій, Зокрема, Зеленський погодив кандидатуру Залужного на посаду посла у Британії, Байден під час виступу у Конгресі порівняв Путіна з Гітлером, росіяни вдарили ракетою за 500 метрів від кортежу Зеленського. 

Про найголовніші події тижня Факти ICTV ексклюзивно поспілкувалися з військово-політичним оглядачем групи Інформаційний спротив Олександром Коваленком.

Зараз дивляться

Виступ Байдена у Конгресі 

Залужний – посол у Британії

Знищення російського військового катера Сергій Котов

Російські удари по Одесі

Замах на Зеленського? 

Виступ Байдена у Конгресі 

8 березня президент США Джо Байден виступив у Конгресі із заявою про необхідність надати військову допомогу Україні.

Під час своєї промови він порівняв російського диктатора Володимира Путіна із Гітлером та закликав представників Республіканської партії схвалити виділення коштів на військову допомогу Україні.

– Путін не зупиниться на Україні, але Україна може зупинити Путіна, якщо ми будемо надавати необхідну зброю, – наголосив Байден.

За словами військово-політичного оглядача групи Інформаційний спротив Олександра Коваленка, республіканці використовують питання виділення коштів для України як елемент шантажу проти демократів.

– Допоки республіканці не отримають бажаного, вони будуть продовжувати блокувати цей пакет допомоги. Це може тривати до виборів. Але я все ж таки маю надію, що вони знайдуть консенсус із демократами. Як ми бачимо, це зараз впливає на репутацію самих США, в сенсі того, що Штати починають називати країною, якій не можна довіряти, та ненадійним партнером, – сказав він. 

Коваленко додав, що ніколи в історії Штатів Америку не називали ненедійним партнером. А почалась ця хвиля хейту саме через дії республіканців, тому вони шкодять репутації країни.

Залужний – посол у Британії

Президент України Володимир Зеленський погодив кандидатуру генерала Валерія Залужного на посаду посла у Великій Британії. Тепер його кандидатуру має схвалити британська сторона.

– Він як головнокомандувач виконував свої обовʼязки високопрофесійно, як військовий. А от на посту дипломата, я не можу поки що нічого говорити, тут можна буде говорити вже за результатами діяльності, – сказав Коваленко. 

Знищення російського військового катера Сергій Котов

5 березня спецпідрозділ ГУР знищив патрульний корабель Чорноморського флоту РФ Сергій Котов. Загалом наші сили оборони вже знищили вісім російських кораблів та 21 підбили або пошкодили. 

побиті та підтоплені кораблі РФ

Графіка: Факти ICTV

На думку Олександра Коваленка, зараз Україна покроково реалізує концепцію, згідно з якою Чорне море повинне бути безпечним. Знищення Чорноморської флотилії РФ – один з елементів цієї концепції.

Він зазначив, що для росіян може бути тільки один вихід з цієї ситуації – тікати в Каспійське море.

– Тільки так вони можуть зберегти те, що залишилося зараз від Чорноморської флотилії РФ. Інакше ми поступово продовжимо знищувати їхні кораблі, – підкреслив експерт.

Порт Новоросійськ є транзитним вузлом комерційного судноплавства РФ. Зокрема, експорту нафти та інших енергоносіїв. Коваленко не виключає, що в якийсь момент буде прийняте рішення про завдання ударів по комерційній складовій.

– По комерційних суднах, які беруть участь у порушенні санкцій та сірих схемах експорту тієї чи іншої продукції. Для цього, звісно, потрібна політична воля, але загально ми повинні до цього прийти. В нас є еволюціонуючі безекіпажні катери, які постійно збільшують дальність, бойову частину, швидкість, маневровість і т. д. Окрім цього було б чудово, якби ще був і ракетний компонент, який зміг би дотягнутися до Новоросійська, для того, щоб знищувати портову інфраструктуру, – додав експерт.

Військово-політичний оглядач також зазначив, що Україна поки що не має ні власних ракет великої дальності, ані західних.

– З іншого боку, після звільнення Запорізької області та лівобережної Херсонщини така можливість у нас зʼявиться, навіть шляхом наших засобів ураження ракетної складової, – підкреслив він.

Російські удари по Одесі

За останній тиждень окупанти посилили атаки безпілотників на Одесу, майже щоночі російські військові випускають по місту і області десятки безпілотників. За словами Коваленка, для російських окупантів Одеса – важливий транзитний вузол, а також основна південна база для Сил оборони України, тому Кремль і намагається постійно здійснювати ці нальоти. 

По-перше – це морально-психологічний тиск і терор цивільного населення. Тиснути на населення, щоб люди мали зневіру до війська, тиснули на владу.

По-друге – вони намагаються знайти якісь локації, де розміщуються військові обʼєкти або склади.

– На жаль, в Одесі є багато агентів Кремля серед цивільного населення, і СБУ постійно виловлює цих агентів. Нещодавно було затримано жінку, яка зливала ворогу інформацію про переміщення та розміщення засобів ППО. Тому росіяни й працюють по таких об’єктах, отримуючи інформацію від цих агентів, – сказав Коваленко.

Замах на Зеленського?

6 березня росіяни завдали ракетного удару по порту Одеси, саме у той момент, коли там перебував президент Зеленський із прем’єр-міністром Греції. Вибух стався буквально за 500 метрів від кортежу політиків. 

В Офісі президента не виключають, що це міг бути замах на Зеленського, а в Оперативному командуванні Південь цю версію відкидають. 

Втім, на думку експерта, занадто багато співпадінь, як для звичайного ракетного удару. По Одесі росіяни дуже рідко працюють ракетами типу Іскандер, частіше вони застосовують Онікси. Також переважно ракетні удари по Одесі та області завдаються вночі.

– Тож виникає наступне питання, В Одесу приїжджають прем’єр-міністр Греції та президент Зеленський. У них відбувається зустріч на локації, де приблизно за 500 метрів росіяни завдають удару балістичною ракетою. Як на мене, це не просте співпадіння, – наголосив Коваленко.

За словами самого Володимира Зеленського, росіяни били ракетами з тимчасово окупованого Кримського півострова, тому ракети долетіли до Одеси дуже швидко, а сирени не встигли вчасно сповістити про небезпеку.

Володимир Зеленський додав, що прем’єр Греції Міцотакіс був здивований ракетним ударом.

Теги за темою
Володимир Зеленський Джо Байден Одеса
Джерело матеріала
loader
loader