У 38-річного львів’янина виявили рідкісних гельмінтів, вони зруйнували чверть печінки
У 38-річного львів’янина виявили рідкісних гельмінтів, вони зруйнували чверть печінки

У 38-річного львів’янина виявили рідкісних гельмінтів, вони зруйнували чверть печінки

38-річному львів’янину видалили велику кісту печінки і лише лабораторне дослідження виявило, що вона нафарширована гельмінтами.

Скаржився на біль у правому підребер’ї

У Львові зафіксований перший в нинішньому році випадок ехінококозу – рідкісного паразитарного захворювання. Потрапивши в організм людини гельмінти, які відносяться до стрічкових черв’яків, вражають печінку, легені і інші органи.

Львів’янин звернувся до лікаря зі скаргами на дискомфорт та біль у правому підребер’ї, пожовтіння шкірних покривів і склер, загальну слабкість.

Зараз дивляться

Хворого госпіталізували до хірургічного відділення однієї з лікарень області.

Результати УЗД вказали на наявність великої кісти у правій частині печінки. Це підстава для невідкладного оперативного втручання.

Коли після операції тканину органу скерували на лабораторне дослідження, висновок ошелешив лікарів – ехінококоз печінки.

Що таке ехінококоз

Ехінококоз – паразитарне захворювання людей та тварин, яке спричиняють стрічкові черв’яки.

Це тяжкий хронічний гельмінтоз, при якому у печінці, легенях та інших органах утворюються кісти.

Паразит передається людині від заражених тварин, найчастіше переносниками ехінокока є собаки, а зараження відбувається внаслідок недотримання правил особистої гігієни.

Заразитися можна, споживаючи немиті овочі і ягоди, а також воду, що забруднену виділеннями тварин, які містять яйця гельмінта.

Львівський обласний Центр контролю і профілактики хвороб наголошує, що перші прояви захворювання можуть з’явитися через 2-4 місяці, але інколи – через 5-15 років після моменту зараження.

І весь цей час гельмінти розмножуються в організмі, захоплюючи все нові і нові його органи.

Симптоми і лікування

Ознакою ехінококозу є біль у правому підребер’ї, збільшення розмірів живота, жовтяниця, а при легеневій локалізації – біль у грудній клітині, кашель, нерідко із кров’ю, та лихоманка.

Єдиним радикальним методом лікування ехінококозу є хірургічний, під час якого з печінки або легені видаляється паразитарна кіста. Іноді підлягають видаленню цілі долі ураженої печінки або легень.

У подальшому уражені тканини відновлюються.

Джерело: Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader