Посмертна донорка з Хмельниччини врятувала життя чотирьом людям
Посмертна донорка з Хмельниччини врятувала життя чотирьом людям

Посмертна донорка з Хмельниччини врятувала життя чотирьом людям

Жінка, у якої лікарі Шепетівської багатопрофільної лікарні констатували смерть мозку, за згодою родичів стала доноркою для чотирьох молодих людей.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів Валерій Сивоконюк - завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Шепетівської багатопрофільної лікарні на Хмельниччині.

За його словами, місцева мешканка дістала черепно-мозкову травму, коли впала з велосипеда. Її прооперували нейрохірурги, персонал відділення анестезіології та інтенсивної терапії відчайдушно боровся за життя. Однак травма завдала непоправної шкоди мозку.

Посмертна донорка з Хмельниччини врятувала життя чотирьом людям - Фото 1

“У пацієнтки констатували смерть мозку. Але серце, обидві нирки та печінка були живими. А це - шанс на порятунок ще чотирьох життів. Величезна подяка родичам цієї жінки, що дали дозвіл на вилучення органів”, - розповів Сивоконюк.

Посмертна донорка з Хмельниччини врятувала життя чотирьом людям - Фото 2

Лікар зазначив, що вилучення органів у доноркипроводили бригади фахівців із Києва та Львова за участі місцевих: судинного хірурга Дмитра Шатравіна та трансплант-координаторів Романа Романюка й Оксани Левчук. Така операція, зауважив Сивоконюк, була проведена у Шепетівській лікарні вперше. Нирки та печінку одразу забрали для пересадки реципієнтам львівські медики, а серце — столичні.

Посмертна донорка з Хмельниччини врятувала життя чотирьом людям - Фото 3

Операцією керував директор Інституту серця МОЗ Борис Тодуров. За його словами, цей випадок є унікальним, оскільки вперше донорське серце довелося везти більше ніж триста кілометрів.

“Ми використали нову стенфордську методику зберігання донорського серця. І, як бачимо, досить вдало”, - прокоментував у Фейсбуці Тодуров.

Як повідомлялося, у Кам’янці-Подільському на Хмельниччині вперше провели пересадку серця.

Фото з Фейсбук-сторінки Валерія Сивоконюка

Джерело матеріала
loader
loader