Єврокомісія планує запровадити мита на зернові з РФ та Білорусі – FT
Єврокомісія планує запровадити мита на зернові з РФ та Білорусі – FT

Єврокомісія планує запровадити мита на зернові з РФ та Білорусі – FT

ЄС готується запровадити мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі, що стане першим обмеженням на продовольчі товари з моменту повномасштабного вторгнення країни-агресора в Україну, пише Financial Times.

Мита на ввезення зерна з РФ та Білорусі: плани Єврокомісії

Видання зауважує, що Брюссель тривалий час чинив опір тиску з боку Польщі та країн Балтії щодо обмеження російського та білоруського імпорту, виправдовуючи тим, що такий крок може порушити роботу світових продовольчих ринків та зашкодити країнам, що розвиваються.

Проте, за даними джерел, знайомих з планами, найближчими днями Єврокомісія запровадить мито в розмірі €95 за тонну на зернові з Росії та Білорусі. Вони кажуть, що це спричинить зростання цін щонайменше на 50%, що знищить попит.

Зараз дивляться

Крім того, тарифи в розмірі 50% також будуть встановлені на насіння олійних культур і продукти їх переробки.

У 2023 році імпорт зернових та олійних культур до Європи з РФ сягнув рекордних 4 млн тонн, що становить 1% від загального споживання в ЄС.

Співрозмовник видання повідомив, що наразі ціни на зернові знаходяться на чотирирічному мінімумі, в той час як Росія є “дуже конкурентоспроможною на зернових ринках і чинить значний тиск”, відповідно мито буде встановлене на максимальному рівні, дозволеному правилами СОТ.

РФ може запровадити дзеркальні заходи, хоча раніше вона вже заборонила більшу частину імпорту продовольства з ЄС, а багато європейських компаній у цьому секторі вийшли з країни за останні два роки.

Заборона на імпорт зерна в ЄС із РФ та Білорусі

Чехія ініціює на засіданні Євроради, яке відбудеться наступного тижня, запровадження

Як заявив міністр сільського господарства Чехії Марек Виборний, вони наполягатимуть на тому, щоб зернові та олійні культури з РФ та Білорусі були у списку санкцій і не потрапляли до Європи.

Теги за темою
Білорусь Єврокомісія
Джерело матеріала
loader
loader