Гінекологія на колесах: із Києва на Донеччину та Херсонщину поїдуть мобільні жіночі клініки
Гінекологія на колесах: із Києва на Донеччину та Херсонщину поїдуть мобільні жіночі клініки

Гінекологія на колесах: із Києва на Донеччину та Херсонщину поїдуть мобільні жіночі клініки

У Києві відбулася офіційна передача двох мобільних гінекологічних клінік UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, які працюватимуть на територіях Донецької та Херсонської областей. Про це повідомили у пресслужбі МОЗ України.

Послуги клініки

Зазначається, що в такій мобільній гінекологічній клініці жінкам зможуть:

  • провести безкоштовний повноцінний гінекологічний огляд;
  • зробити УЗД;
  • надати консультацію та психологічну підтримку;
  • протестувати на ВІЛ та інфекції, що передаються статевим шляхом.

Крім того, ці клініки обладнані всім необхідним для проведення пологів.

Зараз дивляться

Статистика

За статистикою, медичні фахівці мобільних гінекологічних бригад UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні за час своєї роботи надали послуги більш як 111 тис. пацієнток, а 70% діагнозів лікарі мобільних бригад поставили вперше.

У 23 областях України вже діє 28 мобільних гінекологічних бригад. Особливість їхньої роботи полягає в тому, що вони працюють на віддалених територіях, де доступ до медичних послуг ускладнений.

Передані два автомобілі надаватимуть допомогу в Донецькій і Херсонській областях у складі мобільних гінекологічних бригад. Закупівля автомобілів стала можлива за підтримки урядів Швеції та Норвегії.

Передчасні пологи

У МОЗ нагадали, що в Україні показники передчасних пологів унаслідок стресу і травм зросли з початку повномасштабного вторгнення, у 2023 році було зафіксовано понад 14 780 передчасних пологів.

У відповідь на цю проблему й організовано роботу мобільних гінекологічних клінік. За рік роботи мобільними клініками було надано 134 800 консультацій.

Фото: МОЗ

Теги за темою
Донецька область
Джерело матеріала
loader
loader