Людині вперше успішно пересадили нирку від свині
Людині вперше успішно пересадили нирку від свині

Людині вперше успішно пересадили нирку від свині

Попередні спроби пересадки органів від свиней

Раніше вже було п'ять спроб пересадити органи тварин людям. Перші дві нирки генетично модифікованої свині пересадили померлим пацієнтам у вересні та листопаді 2021 року, а експеримент тривав 54 години та пройшов успішно.

У 2022 році були дві спроби пересадити свиняче серце людині, але обидва пацієнти померли протягом декількох тижнів після операції. Найкращі результати досягнули у 2023 році, коли нирка свині витримувала функціонування в тілі померлого чоловіка протягом двох місяців. Перед операцією фахівці "відключили" ген у свинячій нирці, який міг спровокувати відторгнення органу.

Нова пересадка нирки

У Массачусетському Госпіталі успішно виконано першу операцію з пересадки генномодифікованої нирки свині живому пацієнту з термінальною стадією ниркового захворювання. З 2018 року 62-річний Річард Слейман жив із трансплантованою йому ниркою від донора.

Однак у 2023 році вона почала давати збої. Тоді лікарі запропонували новий експериментальний метод – трансплантацію нирки свині. Пацієнт погодився, сподіваючись не лише допомогти собі, а сприяти порятунку тисяч людей, яким потрібна трансплантація органу.

Операція пройшла успішно

Хірург заявив, що розміри свинячої нирки виявилися аналогічними до людських. Після її "встановлення" в організм пацієнта вона "миттєво почервоніла" і почала функціонувати, виробляти сечу. За словами лікарів Массачусетського Госпіталю, Слейман почувається добре після операції та незабаром його випишуть.

У всьому світі багатьом пацієнтам потрібні донорські органи набагато більше, ніж доступно. У США, наприклад, щодня 17 людей помирають в очікуванні трансплантації. Найдефіцитнішим органом залишається нирка. Згідно з даними Мережі з координації придбання та трансплантації органів, у 2023 році було успішно пересаджено близько 27 тисяч нирок, тоді як майже 89 тисяч людей залишились у списку очікування.

Теги за темою
Медицина
Джерело матеріала
loader
loader