У Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України
У Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України

У Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України

У Києві розпочав свою роботу офіс Реєстру збитків, завданих російською агресією проти України. Найближчим часом постраждалі від війни українці зможуть подавати відповідні заяви в українській столиці.

Про це 22 березня повідомив президент України Володимир Зеленський після зустрічі із генеральною секретаркою Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич та головою комітету міністрів Ради Європи Домініком Гаслером.

Реєстр збитків, завданих війною

Подібний реєстр стане першим кроком на шляху створення міжнародного компенсаційного механізму. Офіс реєстру збиратиме заяви від українців, завдяки чому формуватимуться компенсації та докази щодо кожної з заяв.

Зараз дивляться

Згодом очікується створення Компенсаційної ради, яка розглядатиме подані заявки, а пізніше – Компенсаційний фонд, звідки будуть виплачуватись кошти на відшкодування збитків.

Сама штаб-квартира Реєстру збитків розташована в Гаазі. Водночас офіс цієї установи в українській столиці необхідний для того, аби підтримувати робочі зв’язки з державними органами влади в Україні. Також в офісі будуть підтримувати заявників.

Очікується, що міжнародний реєстр почне приймати заявки від постраждалих осіб на початку квітня 2024 року.

Ще у червні минулого року виконавчим директором Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України, був призначений радник Офісу президента Маркіян Ключковський.

На сьогодні понад 40 країн, включно з Євросоюзом, заявили про намір приєднатись до угоди про Реєстр збитків.

Раніше в Мін’юсті вказували, що до Міжнародного Реєстру збитків прийматимуться заяви, які стосуватимуться збитків і шкоди, заподіяних фізичним особам, які втратили житло в результаті агресії Росії.

В Міністерстві вказували, що очікують сотні тисяч звернень до Міжнародного реєстру, оскільки подібний український реєстр має понад 500 тис. заяв на компенсацію.

Реєстр стане базою даних, в якому збиратимуться докази збитків, руйнувань і втрат, завданих російською агресією проти України. Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб.

Реєстр буде інструментом, завдяки якому буде здійснюватись компенсація, а згодом – стягнути з Росії відшкодування у відповідності до міжнародних прав.

Як працюватиме Реєстр збитків

У випадку, якщо російський безпілотник чи ракета завдали збитків чи зруйнували будинок, то власник цієї споруди зможе подати заявку в застосунок Дія.

Через Реєстр пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ) чи місцеву владу особі, що подала заявку, компенсують певну суму.

Зі свого боку держава подаватиме в Міжнародний реєстр збитків інформацію про те, що надала кошти на відновлення цього будинку. Згодом українській державі мають компенсувати ці кошти.

Великим компаніям та юрособам, чиї збитки масштабніші, ніж у фізичних осіб, механізм реєстру дозволить заручитися фінансовою підтримкою від держави.

Теги за темою
Офіс Президента
Джерело матеріала
loader
loader