Пшеничне борошно найпопулярніше в Україні, а вироби з нього виходять дуже ніжними і повітряними. Однак користі в такому продукті дуже мало. Пшеничне борошно вищого ґатунку готують із середини зерен, повністю відсіваючи оболонку. Через це в ньому практично відсутня корисна для організму клітковина і мікроелементи. Тому прихильники здорового харчування часто замислюються, чим замінити борошно у випічці.
Якщо хочете перейти на здорове харчування, то відмовлятися від пшеничного борошна необов'язково. У нього є багато корисних альтернатив, які можна включити в щоденний раціон. Про те, яке борошно найкорисніше, пише видання Healthline з посиланнями на дослідження.
- Цільнозернове борошно
- Мигдалеве борошно
- Кокосове борошно
- Гречане борошно
- Вівсяне борошно
Цільнозернове борошно
Цільнозернове борошно за кулінарними властивостями дуже близьке до пшеничного, тому з ним легко готувати. На відміну від білого борошна, цільнозернове виготовляється з додаванням висівок і зародків пшениці. Під час помелу зберігається набагато більше вітамінів і клітковини. Борошно з цільного зерна краще насичує і містить більше складних вуглеводів.
Мигдалеве борошно
Рідкісне в продажу, але дуже смачне мигдалеве борошно чудово підходить для приготування тортів, тістечок, бісквітів та інших десертів. У солоні страви через специфічний смак його додають рідко. Варто враховувати, що воно набагато калорійніше за пшеничне.
Борошно з мигдалю - гарне джерело магнію, омега-3 ненасичених жирів, рослинного білка. Особливо багато в ньому особливо вітаміну Е (всього 50 г продукту містять денну норму). Цей вітамін важливий для здоров'я мозку і профілактики хвороби Альцгеймера.
Це найкорисніше борошно для крові. Компоненти в його складі підвищують стійкість до інсуліну, знижують рівень поганого холестерину і кров'яний тиск.
Кокосове борошно
Борошно з м'якоті кокоса має м'який солодкуватий смак, який підходить для приготування тортів, печива, хліба та іншої випічки. Вироби з нього виходять сухими, тому продукт рекомендується домішувати до інших видів борошна.
На відміну від зернового, кокосове борошно містить насичені жири, корисні для обміну речовин. Кокосове борошно також багате на антиоксиданти і, схоже, має протимікробні властивості.
Гречане борошно
З гречаного борошна виходить дуже смачний хліб, булочки, пампушки і млинці, а японці готують гречану локшину. Це прекрасне джерело клітковини, білка і таких мікроелементів, як марганець, магній, мідь, залізо і фосфор. Гречка - одна з найкорисніших круп у світі, тому й борошно з неї рекомендується при здоровому харчуванні.
Дослідження показують, що гречане борошно корисне для діабетиків і людей із хворобами серця, має протиракові та протизапальні властивості, а також багате на корисні для кишечника пробіотики.
Вівсяне борошно
Вівсяне борошно багате на клітковину і білок, а швидких вуглеводів у ньому небагато. Страви з такого продукту надовго насичують. Овес сам по собі надзвичайно корисний - у ньому міститься багато вітамінів, корисні для серця залізо, магній і калій, а також важливий для кісток кальцій. Вироби з вівсяного борошна дозволені діабетикам через низький глікемічний індекс.
Приготувати вівсяне борошно можна в домашніх умовах. Для цього достатньо перемолоти в кавомолці або блендері вівсяні пластівці. Для більшої користі рекомендується брати пластівці тривалого приготування, які потрібно варити - у них більше клітковини. З вівсяного борошна можна готувати хліб, печиво, оладки, кекси.