Власники низки елітних марок автомобілів уникнуть «податку на розкіш» ‒ Bihus.Info
Власники низки елітних марок автомобілів уникнуть «податку на розкіш» ‒ Bihus.Info

Власники низки елітних марок автомобілів уникнуть «податку на розкіш» ‒ Bihus.Info

Власники низки елітних марок автомобілів уникнуть «податку на розкіш» ‒ Bihus.Info

Деякими авто, яких мали би підпадати під податок, володіють народні депутати.

У цьогорічному переліку елітних автомобілів, власники яких мають сплатити 25 000 гривень транспортного податку, відсутні низка марок і моделей, які підпадають під критерії «податку на розкіш». Також у списку від Мінекономіки присутні граматичні помилки у назвах автівок, які можна буде використати для ухилення від оподаткування.

Зокрема у переліку немає автомобілів марки Ferrari, які є одними з найдорожчих на автомобільному ринку України, йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

Транспортний податок є податком на майно, але на рухомі об'єкти. Розмір сплати транспортного податку не залежить від ціни, яку заплачено за автівку. Ставка фіксована – 25 000 гривень на рік за авто яким не більше п’яти років і середньоринкова вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат (наразі близько 2.7 мільйона гривень). Гроші сплачується у місцевий бюджет.

Один із таких Ferrari SF90 2022-го року зараз продається на 800 тисяч доларів і належало до колекції 25-річного мільйонера Олександра Слобоженка.

А ще у списку на сайті Мінекономіки немає автомобілів Rolls-Royce, котрими, наприклад, володіють народні депутати Степан Івахів (група «За майбутнє»), Суто Мамоян (група «Платформа за життя та мир» ‒ колишня «ОПЗЖ») та Геннадій Вацак (група «Довіра»).

Окрім того, кондитерський дім Вацака має седан Rolls-Royce Ghost та кросовер Lamborghini Urus. Автомобілів цієї італійської марки теж немає у цьогорічному переліку на сайті Мінекономіки, як і McLaren, Alpina, деякі моделі Mercedes-Benz та низка інших.

Водночас у списку є помилки у назвах авто, які Мінекономіки таки зазначило. Мова йде про седани Mercedes-Maybach, але прописані вони – MaVbach. Окрім того, три моделі Bentley мають неправильно вказані об’єми двигунів. Ці помилки можуть допомогти уникнути транспортного податку.

Власники низки елітних марок автомобілів уникнуть «податку на розкіш» ‒ Bihus.Info - Фото 1

Повний перелік автомобілів, які оподатковуються у 2024 році:

Нагадаємо, в Україні власники великої нерухомості, мають платити податок за «зайві» квадратні метри. Зокрема, оподаткуванню підлягають квартири площею від 60 квадратних метрів та будинки площею від 120 квадратних.

Джерело матеріала
loader
loader