Не хвороба, а порушення розвитку: чому людей з аутизмом часто називають надздібними
Не хвороба, а порушення розвитку: чому людей з аутизмом часто називають надздібними

Не хвороба, а порушення розвитку: чому людей з аутизмом часто називають надздібними

Сьогодні, 2 квітня, в усьому світі відзначають День поширення інформації про проблеми аутизму. Цю дату було запроваджено рішенням Генасамблеї ООН у 2007 році.

Що таке аутизм

Аутизм – не хвороба, а порушення розвитку, яке впливає на комунікацію і стосунки з іншими людьми, а також на сприйняття і розуміння навколишнього світу. Його неможливо вилікувати, також ним не можна заразитися.

Аутизм не передбачає надздібностей, і кожна людина з аутизмом має свої сильні та слабкі сторони.

Зараз дивляться

Сприйняття світу

Людям з аутизмом складніше сприймати емоційні реакції людей, вони також можуть бути сенсорно гіперчутливими і гостро реагувати на гучні звуки, яскраві кольори або спалахи світла.

Також вони значно більше прив’язані до щоденної рутини і почуваються погано в разі зміни обстановки або звичного перебігу подій.

Більшість людей з аутизмом можна адаптувати до життя в соціумі за допомогою роботи з психологами та психотерапевтами. Також поведінку людей з аутизмом коригують за допомогою медикаментів.

Статистика

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у період з 2012 до 2021 року приблизно один зі 100 дітей мали розлади аутистичного спектра. Кількість людей із цим діагнозом значно зросла з 1990-х років, що може бути частково пов’язано з ширшим визнанням захворювання.

Вважається, що кількість людей із розладами аутистичного спектра може бути недооціненою в країнах із низьким і середнім рівнем доходу, де ці розлади частіше можуть залишатися недіагностованими.

Хлопчикам аутизм діагностують приблизно в чотири рази частіше, ніж дівчаткам.

Відомі люди з аутизмом

Серед відомих усьому світові людей з аутизмом, які досягли великих успіхів і визнання, можна назвати засновника Tesla і SpaceX Ілона Маска, шведську кліматичну активістку Ґрету Тунберґ, відомого актора, режисера й продюсера Ентоні Гопкінса, дослідницю поведінки тварин і авторку понад 60 наукових праць на цю тему Мері Темпл Ґрандін.

NV

Теги за темою
Статистика
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader