Переворот у театрі Франка. Першу сцену країни очолить колишній міністр культури
Переворот у театрі Франка. Першу сцену країни очолить колишній міністр культури

Переворот у театрі Франка. Першу сцену країни очолить колишній міністр культури

Колишній міністр культури України Євген Нищук найближчим часом буде представлений колективу Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка у статусі нового генерального директора-художнього керівника. Про це Нищук повідомив у коментарі «Главкому».

«Офіційне представлення буде вже завтра», – повідомив Нищук.

Нищук вже підписав угоду з Міністерством культури та інформаційної політики України. Колектив вже проінформований про зміни у керівному складі театру.

На новій посаді Євген Нищук замінить Михайла Захаревича, якому у вересні виповниться 74 роки. Захаревич очолював театр майже 30 років, з кількарічною перервою на роботу заступником міністра культури у 90-ті. За поки що непідтвердженою інформацією, Нищук також може сумістити посаду генерального директора-художнього керівника з посадою головного режисера театру, яку нині займає60-річний Дмитро Богомазов. Така система управління театром зокрема діє багато років у Національному театрі Лесі Українки у столиці.

Захаревич в останні місяці з'являвся у ЗМІ, повідомляючи про непересічні досягнення театру. Успішні вистави молодих режисерів в останні роки дійсно стали вибухом у культурному житті країни. Історія Конотопської відьми, квитки на яку розкуповуються за лічені хвилини, стала візитівкою театру. Проте влада не стала зважати на ці деталі. Керівника замінили без конкурсу. Правила воєнного стану дозволяють ухвалювати такі рішення.

Михайло Захаревич очолював театр із невеликою перервою понад 30 років
Михайло Захаревич очолював театр із невеликою перервою понад 30 років
фото з відкритих джерел

Євген Нищук – актор театру, кіно і дубляжу, народний артист України, двічі міністр культури (2014, 2016-2019 рр.). З 2023 року голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Військовослужбовець ЗСУ, учасник боїв на Київщині, Миколаївщині й Херсонщині у 2022 році.

З 2015 року грає у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Того ж року Нищук отримав звання Народного артиста. Також, як актор знімався у різних фільмах, зокрема, таких, як «Крути», «Кіборги», «Таємний щоденник Симона Петлюри» тощо. Озвучив близько 20 фільмів.

Джерело матеріала
loader
loader