У різних країнах великодню випічку готують по-різному
Незабаром одне з найбільших релігійних свят — Великдень. Однією з традиційних страв на столі у нас є пишна паска.
У багатьох європейських країнах існує та сама традиція: подавати на Великдень особливий хліб. Як правило, це щедра здоба, для якої не шкодують ні олії, ні яєць, ні всіляких смачних добавок. Разом зі Shuba розповімо, який хліб традиційно подають до великоднього столу.
Яка випічка вважається традиційною на Великдень в інших країнах
Під час Страсного тижня греки замішують і печуть плетений у формі вінка коровай під назвою цуреки. В його основі — дріжджове тісто, в яке додають цедру та спеціальну ароматичну спецію з кісточок дикої вишні під назвою махлібі. Прикрашають таку випічку фарбованими червоним кольором великодніми яйцями або декором у вигляді хреста.
Чуреки прийнято не різати ножем, а ламати. Подають його самостійно, з маслом чи солодкою пастою.
У Північній Європі популярні булочки насіння. Вони називаються по-різному: васлакуккель, ласкіайспулла, шведський еклер, фастлагсбулле, фастелавнсболле, вія кукас, але суть одна. Це пишна пшенична булочка з кардамоном та начинкою зі збитих вершків.
В Італії дуже люблять пасхальний хліб під назвою Мона-де-Паскуа. В ідеалі це випічка, прикрашена звареними яйцями. Згодом їх почали замінювати шоколадними та іншими типами декору.
Британці, ірландці та вихідці зі Сполученого королівства до Великодня готують легкий фруктовий пиріг з мигдальним тестом та марципанами під назвою Сімнель. Ніжне тісто та жовтий завдяки шафрану колір виділяють цю випічку серед інших. Також у нього відомий декор з 11 марципанових куль — вони символізують собою апостолів без Іуди Іскаріота, котрий зрадив Христа.
В Італії традиційною великодньою випічкою є ароматна Панеттон. Готується вона на спеціальній пшеничній заквасці, до якої додають родзинки, цукати, спеції, шоколадну крихту.
Раніше ми ділилися старовинним рецептом паски. Вона точно вийде неймовірною.