Перша у світі пересадка людині нирки свині: у США 62-річний пацієнт виписався з лікарні
Перша у світі пересадка людині нирки свині: у США 62-річний пацієнт виписався з лікарні

Перша у світі пересадка людині нирки свині: у США 62-річний пацієнт виписався з лікарні

Через два тижні після революційної чотиригодинної операції в Массачусетській лікарні загального профілю (MGH), 62-річний Річард Слейман, який переніс трансплантацію генетично модифікованої свинячої нирки, виписався додому.

Історична віха

– Трансплантація органів від генетично модифікованих свиней у минулому зазнавала невдачі. Але успіх цієї процедури досі розглядається вченими як історична віха в галузі трансплантації, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Річард Слейман із Веймута, штат Массачусетс, боровся з термінальною стадією захворювання нирок і потребував трансплантації органів.

Зараз дивляться

У 2018 році йому зробили пересадку нирки від померлого донора, проте минулого року вона почала давати збої, і лікарі висловили ідею пересадки нирки свині.

Сам чоловік зізнався, що можливість покинути лікарню і повернутися додому була одним із найщасливіших моментів у його житті.

Доступ до експериментального лікування

Процедура отримала зелене світло від Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів, яке запропонувало єдиний протокол розширеного доступу до експериментального лікування для пацієнтів із небезпечними для життя захворюваннями.

За даними американської некомерційної організації United Network for Organ Sharing, понад 100 000 американців потребують рятівної трансплантації органів. Тим часом кількість донорів, померлих і живих, у 2023 році становила трохи менше ніж 23 500.

За оцінками, у США щодня помирають 17 осіб в очікуванні органу, а нирки є найпоширенішим органом, необхідним для трансплантації.

Пересадка серця свині

Хоча це перша свиняча нирка, пересаджена людині, це не перший орган свині, який використовується в процедурі трансплантації.

Двом іншим пацієнтам було зроблено трансплантацію серця свині, але ці процедури виявилися безуспішними, оскільки через кілька тижнів реципієнти померли.

В одному випадку були ознаки того, що імунна система пацієнта відторгла орган, що є поширеним ризиком під час трансплантації.

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader
loader