Попри широку вакцинацію: у ЦГЗ пояснили, коли в Україні станеться спалах кору
Попри широку вакцинацію: у ЦГЗ пояснили, коли в Україні станеться спалах кору

Попри широку вакцинацію: у ЦГЗ пояснили, коли в Україні станеться спалах кору

Експерти Центру здоров’я України (ЦГЗ) пояснили, чому попри широке впровадження вакцинації, у різних частинах світу досі виникають спалахи кору. На жаль, Україна не виняток.

Прогноз

– Спалахи кору мають певну циклічність. Вони з’являються кожні 5-6 років. Останній спалах кору в Україні був у 2017-2019 роках. У цей період захворіли 115 283 особи, – ідеться в повідомленні.

З огляду на це, за словами експертів, у 2024-2025 роках не виключено чергового спалаху кору, у всякому разі захворюваність знову може підвищитися.

Зараз дивляться

Чому трапляються спалахи

За словами фахівців ЦГЗ, епідемічні підйоми захворюваності на кір, що виникають із певною циклічністю, зумовлені кількома чинниками:

недостатній рівень колективного імунітету. Якщо 95% населення набуває імунітету до хвороби завдяки вакцинації або внаслідок попереднього захворювання, це стримує спалахи.

Однак через людей, які не отримали щеплення або не мають імунітету від попереднього захворювання, рівень групового імунітету може знижуватися. Це може сприяти поширенню хвороби та підвищенню захворюваності через кожні 5-6 років;

оновлення популяції населення: частина новонароджених залишається незахищеною через відмову від щеплення, частина дітей, старших за 6 років, може пропустити ревакцинацію через стан здоров’я, заклопотаність батьків, сімейного лікаря тощо;

відстрочені вакцинації у зв’язку зі станом здоров’я, абсолютними протипоказаннями, відмовою батьків від щеплення через релігійні переконання, міфи щодо післявакцинальної реакції.

Також періодичні підвищення захворюваності на кір можуть бути пов’язані з такими факторами, як зміни в доступності вакцинації, міграція населення (через війну), мутації вірусу, інші інфекційні захворювання (пандемія Covid-19) тощо.

Протипоказання до вакцинації

Велика кількість міфів навколо протипоказань до вакцинації лякає батьків. Такі протипоказання дійсно є, проте їх не так багато.

Абсолютні протипоказання:

  • наявність важкої алергічної реакції (анафілаксії) на попередню дозу вакцини;
  • важкий імунодефіцит – серйозне ослаблення імунітету з певної причини.

Тимчасові протипоказання ситуативні. Наприклад, це може бути ГРВІ та висока температура або вагітність, коли йдеться про вакцину проти кору. Згодом ситуація змінюється, і можна робити щеплення.

Чи потрібно вакцинуватися дорослим

Потрібно, якщо вони не вакциновані в дитинстві або не пам’ятають, чи отримували вони таке щеплення. Нещеплені дорослі важко хворіють на кір із численними ускладненнями.

Для вакцинації дорослих потрібно купити в аптеці вакцину від кору, паротиту і краснухи та зробити щеплення у свого сімейного лікаря. Дорослим потрібна щонайменше одна доза, а краще дві з інтервалом в один місяць.

Якщо ваша історія вакцинації невідома, то зробіть аналіз крові на антитіла до кору. Немає специфічних антитіл – потрібне щеплення.

Дорослі можуть отримати безоплатне екстрене щеплення в разі контакту з хворим на кір.

Теги за темою
прогноз погоди Статистика
Джерело матеріала
loader
loader