Краса рятує: у Львові відновили понівечене російським боєприпасом обличчя 63-річній жінці
Краса рятує: у Львові відновили понівечене російським боєприпасом обличчя 63-річній жінці

Краса рятує: у Львові відновили понівечене російським боєприпасом обличчя 63-річній жінці

Медики повернули красу 63-річній мешканці Луганської області Наталі Апольковій, яка потрапила під удар російського снаряду.

Унікальна операція з відновлення мімічних м’язів обличчя

Надскладне оперативне втручання виконали щелепно-лицеві хірурги Центру Незламні та пластичні хірурги Центру естетичної медицини Першого медоб’днання Львова за підтримки L’Oréal Group Україна в межах спільного проєкту “(Не) До краси”.

Цілий місяць хірурги і пацієнтка готувались до унікальної для України операції – міопластики лицевого паралічу.

Зараз дивляться

Це означає, що постраждалій жінці з понівеченим обличчям бралися  відновити м’язи і можливість виражати емоції. Виявляється, коли втрачаєш таку можливість, розумієш, наскільки вона важлива у житті.

До складу мультидисциплінарної команди увійшло понад десяток фахівців – щелепно-лицеві, реконструктивні та пластичні хірурги, неврологи, нейрофізіологи, лікарі функціональної діагностики та фізичної реабілітаційної медицини, дерматологи.

Консультували команду й французькі лікарі.

Жінка знову може усміхатися

У процесі підготовки важливо було детально обстежити всі пошкоджені м’язи обличчя. Та з’ясувати, який із них можна перемістити в ділянку, що дозволить відновити міміку.

Спільними зусиллями лікарі знайшли рішення: виконати переміщення скроневого м’яза.

– Кожен етап операції ретельно планувався, бо в ділянці обличчя є багато небезпечних анатомічних структур, пошкодження яких може загрожувати смертю, – каже Олег Ковтуняк, щелепно-лицевий хірург.

Хірургам вдалося відновити функцію та симетрію обличчя пацієнтці. Вони задоволені, що вже казати про пані Наталю.

Вона починає нове життя і намагається не згадувати свій будинок у Рубіжному, куди на початку великої війни прилетів ворожий снаряд.

Дрібні уламки посікли усю верхню частину її тіла. Зокрема, й обличчя. Внаслідок важкої мінно-вибухової травми у жінки виник лицевий параліч. М’язи перестали виконувати свою функцію і Наталя не могла виражати емоції.

Жінка соромилась свого вигляду. Тепер усе позаду.

Наступного дня після шестигодинної операції пані Наталя почала займатися із терапевтом мови та мовлення, щоб заново опанувати міміку обличчя.

Попереду на неї чекає реабілітація, яка триватиме цілий рік. Та вже сьогодні вона може усміхнутися та навіть одягнути свої масивні сережки, які так любила носити до поранення.

Стати учасницею проєкту може кожна жінка, яка постраждала внаслідок війни, звернувшись за посиланням https://beauty.unbroken.org.ua/

Усі консультації та втручання абсолютно безоплатні.

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Джерело матеріала
loader
loader