Витягнулася розсада помідорів: причини та як усунути проблему
Витягнулася розсада помідорів: причини та як усунути проблему

Витягнулася розсада помідорів: причини та як усунути проблему

Помідори – досить популярний овоч, вирощуванням якого займається мало не кожен городник. Це й не дивно, адже ця культура містить потужний антиоксидант – лікопін, який допомагає у профілактиці раку, багатьох серцево-судинних захворювань. Тож до столу потрапляє справжнє джерело здоров’я.

Однак під час вирощування рослини можуть з’явитися деякі проблеми, наприклад, сильно витягнутися розсада помідорів. Що потрібно робити, щоби усунути це, у матеріалі Фактів ICTV читайте поради нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника. Також він розповів про причини виникнення такої ситуації.

Витягнулася розсада помідорів: причини

Розсада помідорів виросла високою і тонкою, а стебла слабкі й ламкі? Отже, ви зіткнулися із досить розповсюдженою серед городників проблемою.

Зараз дивляться

– Витягування розсади – це коли рослини стають високими, але тонкими, стебла занадто слабкі та згодом можуть падати й ламатися, – говорить Олексій Колесник.

Варто пам’ятати, що розсада може витягуватися як на самому початку, так і потім, коли підросте. У будь-якому разі, потрібно виявити причину. Їх може буде декілька. По-перше, це недостатнє освітлення. Тут рішення досить просте – переставте розсаду на більше освітлене місце або ж використовуйте штучне освітлення.

Така проблема виникає і тоді, коли ви занадто рано висадили розсаду помідорів у відкритий ґрунт, наприклад, у лютому або навіть у січні. Тут рослині елементарно не вистачатиме сонечка, якого у цей період ще замало. Тож варто потурбуватися про додаткове джерело, яке дало б зеленій культурі такі необхідні промінчики.

Іншими крайнощами є пізня висадка розсади помідорів у відкритий ґрунт. У разі, коли ви неправильно вирахували час пересадки, сіянці продовжують розвиток у горщиках, де їм вже мало місця, тож, як наслідок, розсада витягується.

Але недостатнє освітлення – далеко не єдина причина витягнення розсади помідорів.

– Зазвичай це також відбувається через брак світла, сильну загущеність рослини або несприятливі температури, – пояснює наш постійний експерт з рослин.

У разі загущення відбувається банальна конкуренція між сходами, вони намагаються одні одних перегнати й витягуються. Тому пікірування розсади краще провести раніше, ніж пізніше.

Довідка. Пікірування – термін, який активно застосовується у рослинництві. Це маніпуляція з відщипування у молодих рослин-сіянців кінчика головного кореня. Це припиняє його ріст у довжину і спричиняє посилений ріст бічних коренів у родючому шарі ґрунту.

Під час пікірування рекомендується трохи заглибити стебла рослин, а потім їх добре полити і розмістити у такому місці, в якому у денний час температура повітря буде коливатися від 18 до 20 градусів, а вночі – від 16 до 18 градусів.

Надлишок вологи в ґрунті також може бути причиною витягування розсади помідорів. До того ж, надмірна вологість є джерелом хвороб.

Як правило, що вища температура в оселі, то частіше ми зволожуємо розсаду. Це призводить до того, що створюються ідеальні умови для її витягування.

Помідори

Фото: Unsplash

Тож варто кілька днів після появи сходів взагалі не поливати розсаду, а пізніше – збагачувати ґрунт водою тільки тоді, коли верхній шар землі просохне на один-два сантиметри.

Однак до повного пересихання субстрату доводити також не слід.

Крім того, до витягування розсади призводить і надмірне підживлення. Якщо не бачити явних ознак нестачі у ґрунті поживних речовин, то добрива вносити не варто. Як правило, надлишок азоту сприяє розвитку цією проблеми.

– Відрегулюйте підживлення або зовсім виключіть його, – радить наш постійний експерт із захисту рослин Олексій Колесник.

Що робити, якщо розсада помідорів дуже сильно витягнулася

Якщо розсада помідорів витягнулася після пікірування, то її варто пересадити в більші стаканчики, водночас обов’язково заглибити стебла в ґрунт.

– Розсадіть рослини, якщо вони ростуть надто густо, або прищепіть верхівку. Останнє зупинить ріст стебла вгору і стимулюватиме розгалуження, – говорить Олексій Колесник.

Метод прищіплювання розсади можна застосувати не лише для верхівки. Так, у кожного кущика відламують точку росту на центральному стеблі. Зрештою, вони припиняють тягнутися вгору і в них спостерігається активний ріст бічних пагонів. Процедуру проводять за допомогою дуже гострих ножиць.

– Також, щоб стримати переростання розсади, видаліть декілька нижніх листочків. Для рослини це своєрідний шок, однак це сприятиме тому, що коренева система почне активніше розвиватися, а стебло стане товстішим, – додає Олексій Колесник.

У разі, якщо побачите, що розсада знову починає витягуватися, повторіть маніпуляцію. Також варто зменшити об’єм та частоту поливу.

До того ж, якщо розсада витягнулася через брак світла й температурний режим, необхідно подбати про додаткові лампи або ж переставити рослину там, де буде необхідна кількість промінчиків. Також забезпечте в оселі оптимальні градуси – вдень це 20-25°C, а вночі – не нижче від 16°C.

– Якщо справа в освітленні, то тут рішення досить просте – перенесіть рослину на світліше місце або збагатіть простір навколо розсади фітолампами. Вдень температуру бажано підтримувати у районі 20-25°C, а вночі – близько 16°C, – пояснює наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Крім того, немає жодної проблеми в тому, щоб висадити розсаду, яка переросла, в ґрунт. Потрібно лише зробити лунки глибшими і помістити в них розсаду під гострим кутом, прикривши рослину землею до листових пластинок. Так вона зможе нормально сформуватися, розкритися і випрямитися.

До речі, якщо хочеться гарний врожай помідорів, потрібно вчасно висадити їх у відкритий ґрунт. Факти ICTV публікували сприятливі дні у 2024 році та поради, як провести маніпуляцію правильно.

Джерело матеріала
loader
loader