Что такое радикулит: симптомы, лечение и способы профилактики назвал врач
Что такое радикулит: симптомы, лечение и способы профилактики назвал врач

Что такое радикулит: симптомы, лечение и способы профилактики назвал врач

Радикуліт – це стан, коли корені спинного мозку стискаються або запалюються. Це призводить до сильного болю та дискомфорту у тілі.

Факти ICTV розпитали у лікаря-вертебролога та ортопеда-травматолога Михайла Гринька все про радикуліт: симптоми, лікування та профілактика.

Що таке радикуліт

Радикуліт, або точніше радикулярний синдром – це больові прояви у спині, які віддають ʺпостріламиʺ в ногу – до коліна або до п’ятки.

Зараз дивляться

Захворювання може проявлятися у різних частинах тіла.

Радикуліт: симптоми

Симптоми радикуліту можуть бути досить різні.

Основним проявом хвороби є гострий біль, який може бути локалізований у певній ділянці спини або “рухатись” вздовж нервів руки або ноги.

Також до симптомів захворювання належить поколювання та слабкість у відповідних ділянках тіла, зокрема руках, ногах або пальцях.

– Хвороба характеризується гострим болем в ногу або руку, що прострілює та тягне. Гострий радикуліт може супроводжуватися онімінням та слабкістю м’язів, – говорить експерт.

Біль може посилюватися під час руху, кашлю або чхання.

Радикуліт: лікування

Причиною синдрому є грижа або протрузія міжхребцевого диска в спині. Тому й лікування радикуліту має бути направлене на зменшення запалення та набряку в ділянці виходу спинномозкового корінця.

Фахівець зазначив, що 70% всіх радикулярних синдромів проходять самі, без лікування, протягом 14-20 днів.

Часто лікарі призначають нестероїдні протизапальні препарати, як-от ібупрофен.

– За дуже вираженого больового синдрому можуть використовуватися лікувальні знеболювальні блокади, – розповідає лікар.

Коли біль починає стихати, медики радять пройти курс фізичної терапії з фахівцем. Тоді відбуватиметься поступове відновлення рухової активності.

– Дозволена м’яка мануальна терапія, без різких скруток і хрускотів (робота з фасцією) та фізіотерапія. В деяких випадках потрібно хірургічне втручання, – зазначив експерт.

Профілактика радикуліту

Щоб попередити розвиток радикуліту, варто тримати тіло під час піднімання важких предметів у правильному положенні, уникати перенавантажень та підтримувати здорову масу тіла.

Регулярні фізичні вправи, які зміцнюватимуть м’язи спини та зберігатимуть гнучкість хребта, також допоможуть у профілактиці захворювання.

Періодичні масажі та регулярна розтяжка також будуть корисними для збереження здоров’я спини.

– Щоб попередити розвиток синдрому, важливо дотримуватися здорового способу життя: ходьба щодня по 10 тис. кроків, достатній сон, правильне харчування і силові навантаження, – наголошує лікар.

Джерело матеріала
loader
loader