Без допомоги США Росія матиме перевагу над Україною в артснарядах 10:1 – генерал Каволі
Без допомоги США Росія матиме перевагу над Україною в артснарядах 10:1 – генерал Каволі

Без допомоги США Росія матиме перевагу над Україною в артснарядах 10:1 – генерал Каволі

Високопоставлений американський генерал Крістофер Каволі, який контролює військові операції США в Європі, попередив законодавців у Конгресі США, що війна в Україні досягла вирішального моменту, і очікується, що Росія матиме перевагу 10:1 в артилерійських снарядах “протягом кількох тижнів”, якщо Америка не затвердить додаткової військової підтримки українському уряду.

Про це в середу сказав Каволі, виступаючи в комітеті зі збройних сил Палати представників.

Україні потрібно більше боєприпасів

– Серйозність цього моменту неможливо переоцінити, – заявив генерал.

Зараз дивляться

За його словами, без додаткової підтримки США в України закінчаться артилерійські снаряди і боєприпаси для ППО.

– Програє та сторона, яка не зможе відстрілюватися. Ставки дуже високі, – сказав Каволі, глава Європейського командування США.

Висловлювання Каволі попередили Конгрес про те, що парламент США повинен вжити заходів щодо надання Україні додаткової допомоги, якщо Америка хоче зупинити просування Росії на полі бою.

Американський командувач у Європі заявив законодавцям, що Росія “являє собою хронічну загрозу” і звернулася за підтримкою до Китаю, Північної Кореї та Ірану, щоб кинути виклик існуючим міжнародним нормам, формуючи при цьому “взаємопов’язані стратегічні партнерства”.

Він назвав це питання “глибоко невід’ємним” від інтересів національної безпеки США і заявив, що, хоча європейські союзники домоглися успіхів у зміцненні власної безпеки, необхідне лідерство США.

Селеста Волландер, високопоставлена співробітниця Пентагону, яка виступала разом із Каволі на слуханнях, заявила, що мета адміністрації президента США Джо Байдена – завдати стратегічної поразки президенту Росії Володимиру Путіну – залишається чинною. Китай, за її словами, стежить за тим, як Сполучені Штати виконують свої зобов’язання перед союзниками та партнерами.

– Ми робимо це з власних інтересів, з інтересів американської національної безпеки, а також – звичайно ж – із захоплення, яке ми, американці, відчуваємо до України. Але зрештою ми робимо це для того, щоб американці були в безпеці як вдома, так і за кордоном, – сказала Волландер.

Конгрес США не може затвердити фінансування для України

Сувора оцінка прозвучала на тлі відмови спікера Палати представників Майка Джонсона провести голосування щодо пакета видатків на національну безпеку, який включає близько $60 млрд для України, $14 млрд для Ізраїлю, а також додаткові кошти на тихоокеанські ініціативи та інші пріоритети.

Сенат ухвалив законопроєкт на суму $95,3 млрд у лютому, але Джонсон заявив, що не розглядатиме цього заходу, оскільки консерватори, які виступають проти додаткових витрат для України, пригрозили йому припиненням повноважень спікера, якщо він це зробить. Натомість він заявив про намір представити альтернативний законопроєкт уже цього місяця, але не сказав, коли його може бути поставлено на голосування.

Дискусія в Палаті представників

Законодавці в середу розійшлися в думках щодо додаткового фінансування України, хоча очікується, що захід пройде до Палати представників з деякими голосами республіканців, якщо його буде винесено на голосування.

Представник Корі Міллс заявив, що, хоча НАТО було створено для того, щоб зупинити російський експансіонізм, Німеччина, Франція та інші країни Європи не заплатили свої “внески”, виконавши зобов’язання перед НАТО витрачати 2% свого валового внутрішнього продукту на оборону. Україна, тим часом, не представила план того, як вона виграє війну, сказав він.

Депутат Майкл Волтц також вказав на триваючий дефіцит витрат союзників по НАТО на власну оборону. За його словами, “шкода”, що тільки 11 із 30 тодішніх членів НАТО виконали свої зобов’язання щодо витрачання 2%. Хоча незабаром це число досягне 20 із 32, за його словами, “тиранія занижених очікувань” заразила дискусії про національну безпеку.

Представник Білл Кітінг заперечив, заявивши, що хоча деякі республіканці критикують президента Байдена і європейські країни за те, що вони не роблять більше для допомоги Україні, саме Джонсон стримує двопартійні зусилля з підтримки Києва.

– Генерале Каволі, ви назвали ситуацію “надзвичайно серйозною”. Ви сказали, що серйозність цього моменту – цього моменту – неможливо переоцінити… Ми знову і знову чуємо ім’я “Байден”, і знову “Байден”, і все ж таки ми перебуваємо тут, у Конгресі, з нашою відповідальністю, і одна людина – одна людина! – затримує це, – сказав Кітінг.

Представниця Елісса Слоткін сказала, що Джонсон має зробити вибір, і вона згодна з тим, що це може коштувати йому місця спікера. Вона зазначила, що в Палаті представників перебуває петиція, яка дасть змогу ухвалити пакет допомоги за підтримки лише кількох республіканців.

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader
loader