Чи можна ловити рибу під час нересту в Україні в 2024 році
Чи можна ловити рибу під час нересту в Україні в 2024 році

Чи можна ловити рибу під час нересту в Україні в 2024 році

У весняно-літній період проходить нерест риби. Це період, коли вона вирушає до спеціальних місць для розмноження. Чи можна ловити рибу під час нересту в Україні у 2024 році – на Фактах ICTV.

Чи можна ловити рибу під час нересту

Ловити рибу під час нересту категорично забороняється. На цей період для створення сприятливих умов проходження нересту та для запобігання браконьєрству запроваджується .

Певні діють в період з 1 квітня до 30 червня. Але закон дозволяє коригувати нерестовий період, враховуючи час, коли саме нереститься риба.

Зараз дивляться

Тривалість заборони на рибну ловлю під час нересту може відрізнятися залежно від регіонів та самих водойм.

У цей період дозволяється ловити рибу лише з берега, використовуючи вудки з кількістю гачків не більше двох на одного рибалку або спінінг з однією штучною приманкою.

Згідно з любительського рибальства встановлено заборону на вилов риби у період нересту:

  • з 1 до 30 травня – чорноморський калкан у Чорному морі;
  • з 10 жовтня до 1 березня – струмкова форель.

У період нересту категорично забороняється промислове рибальство.

Яка відповідальність передбачена за ловлю риби під час нересту

Вирушаючи на весняну риболовлю, варто задуматись – чи можна ловити рибу під час нересту? Оскільки недотримання правил заборони на риболовлю передбачає покарання у вигляді штрафу або навіть кримінальної відповідальності.

Правоохоронці регулярно проводять рейди на різних водоймах з метою виявлення браконьєрів. Якщо буде виявлено порушення, то згідно з :

  • порушення правил рибальства тягне за собою попередження або накладання штрафу на особу, що вчинила порушення від 2 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (34 грн та 170 грн відповідно);
  • грубе порушення правил рибальства (із застосуванням електроструму, вогнепальної зброї, вибухових або отруйних речовин тощо) у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену добову норму вилову, тягне за собою накладання штрафу від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь для рибної ловлі. Сума штрафу становить 340 грн та 680 грн відповідно.

На посадових осіб накладається штраф у розмірі від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією засобів вчинення правопорушення. Сума штрафу становить 510 грн та 11 560 грн.

Джерело матеріала
loader