Уже скоро настане Великдень 2024, до якого українці готують святкову здобу. Повітряна і м'яка паска на жовтках виходить практично у всіх, хто її готує. Цей рецепт існує багато десятиліть - таку випічку робили ще наші бабусі.
Паска на яєчних жовтках довго не черствіє, тому її можна випікати заздалегідь. З тіста на десяти жовтках вийде приблизно 3-4 великі паски.
Паска "10 жовтків"
Інгредієнти:
- борошно - 1 кг;
- яєчні жовтки - 10 шт;
- молоко - 400 мл;
- сухі дріжджі - 70 г;
- цукор - 300 г;
- вершкове масло - 200 г;
- ванільний цукор - 1 пакетик;
- родзинки - 150 г;
- цукати - за бажанням;
- цедра апельсина - за бажанням.
Спочатку приготуйте опару - у тепле молоко всипте дріжджі, 1 ложку цукру та 3 ложки борошна. Перемішайте до однорідності та залиште на 15 хвилин. Дріжджі обов'язково мають бути свіжими.
Родзинки і цукати залийте окропом на 15 хвилин, потім обсушіть і обваляйте в борошні.
Яйця ретельно промийте й акуратно відокремте жовтки. Білки не викидайте - з них можна приготуватибілкову глазур на паску.
Жовтки збийте вінчиком разом із цукром, ванільним цукром і дрібкою солі. За бажанням додайте до яєць натерту цедру апельсина.
Опару перелийте у велику ємність для замішування тіста. Додайте збиті жовтки, розтоплене в мікрохвильовці та злегка остигле вершкове масло і просіяне борошно. Замішуйте тісто вручну, поки воно не стане однорідним і еластичним (приблизно 15 хвилин). Наприкінці замішування додайте родзинки та цукати.
Поставте тісто в тепле місце на півтори-дві години. За цей час воно вдвічі збільшиться в розмірах. Потім змащеними в олії руками розкладіть його по формах для випічки - вони мають бути заповнені на 1/3. Ще раз залиште тісто на годину, щоб воно піднялося до середини форм.
Розігрійте духовку до 200°. Поставте паски та зменшіть температуру до 180°. Випікається здоба приблизно 45-60 хвилин залежно від розміру. Готова паска на 10 жовтках вийде м'якою та ароматною.