Згубні звички та хвороби легень: як зменшити шкоду від куріння?
Згубні звички та хвороби легень: як зменшити шкоду від куріння?

Згубні звички та хвороби легень: як зменшити шкоду від куріння?

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 1,6 млн смертей та понад 38 млн років життя з поправкою на інвалідність (Disability-adjusted life year) можуть бути пов’язані з тютюновим димом у приміщеннях, який впливає на жінок та дітей.

На думку пульмонолога й торакального хірурга Євгена Симонця, нині існує нагальна потреба зменшувати вплив тютюнового диму в приміщеннях, застосовуючи комплексні рішення. Лікар розповів, чому та як слід знижувати шкоду від тютюнових смол, а також як альтернативні продукти, де відсутній процес горіння, можуть знижувати ризик для здоров'я людини.

"Останні дослідження показують: хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), спричинене тютюновим димом, значно відрізняється від ХОЗЛ, пов'язаного із запальними ураженнями дихальних шляхів. Навіть з огляду на ці дані, важливо зменшувати шкідливий вплив тютюнового диму в приміщеннях", - впевнений Симонець. На думку пульмонолога, ці зміни потребують негайних комплексних рішень та активної участі урядів країн, наукових товариств, громадських організацій.

Наявність факторів ризику, які підвищують ймовірність розвитку ХОЗЛ у майбутньому, умовно називають "передзагостренням" хронічних захворювань легень. У семидесятих роках були поширені дослідження, присвячені цьому небезпечному стану, - зазначає лікар.

"Нині подібні дослідження знову стали актуальними, однак, порівняно з семидесятими роками, ми маємо у своєму діагностичному арсеналі доступ до томографії грудної клітки (КТ), що дозволяє виявити ознаки ураження дрібних дихальних шляхів у людей без обструкції дихальних шляхів", - додає Симонець.

На думку експерта, це обстеження слід робити усім курцям, оскільки поки що не існує лікування для так званого стану "передзагострення ХОЗЛ". Тому лише профілактичні заходи зі зниження шкоди куріння мають сенс.

Євген Симонець, також зазначив, що рак печінки, який є третьою причиною смертності від раку в усьому світі, і який стрімко зростає в США, навіть попри нещодавні успіхи в профілактиці, продовжує зростати серед різних груп населення. Щоб вплинути на майбутній успіх у профілактиці та боротьбі з раком печінки, необхідно виявити нові основні та модифіковані фактори ризику, тобто ризики які можна усунути.

"Декілька нових досліджень, проведених в Європі, Азії та США, говорять про те, що забруднення повітря твердими частинками PM2.5 і NO2 збільшує ризик розвитку раку печінки. Тому профілактична робота медперсоналу з курцями є пріоритетною", - впевнений Симонець.

На думку пульмонолога, ультимативна пропаганда раптово й назавжди кинути курити не дієва. "За прикладом деяких країн, наприклад, Великобританії, я б радив розгорнути стратегію зниження ризиків - як найбільш прогресивну", - зазначає експерт.

За словами лікаря, дослідники Британського королівського коледжу дійшли висновку, що перехід із сигарет на продукти для нагрівання тютюну можуть істотно знизити шкоду від куріння.

Симонець також розповів, що 53 експерти громадської системи охорони здоров’я у 2014 році написали лист до ВООЗ, де відзначили потенціал продуктів для зниження шкоди від тютюну, зазначивши, що ці продукти можуть стати одними із найвагоміших інновацій у сфері охорони здоров'я, рятуючи сотні мільйонів життів.

Досліджень, які підтверджують потенційно знижений ризик від споживання систем нагрівання тютюну на здоров'я людини, чимало. Вони наочно демонструють, що певні викиди аерозолів СНТ помітно нижчі, ніж у сигаретному димі, - зазначає Симонець.

Лікар відмітив, що в Україні також було проведено кілька подібних досліджень, які мали позитивний результат. На його думку, потенційні переваги систем нагрівання тютюну слід враховувати в усіх групах ризику. При цьому лікар наголошує: використання цих продуктів потребує нових досліджень щодо їх впливу в перспективі.

Джерело матеріала
loader
loader