Чудовий рецепт "нічної" паски
Ми розповідали, як спектим’яку грузинську паску. Тепер ділимось ще одним чудовим рецептом. Олександрійська паска з нічною опарою не забере у вас багато часу, зате точно вдасться.
Вона виходить ніжна, волога та ароматна — стародавній рецепт, яким поділилась авторка ютуб-каналу "Львівські пляцки", ще жодного разу її не підвів. З ним впорається навіть недосвідчений кулінар. Рецепт з пряженим молоком, та якщо ви його не знайдете, можна взяти звичайне.
Інгредієнти:
- 250 мл молока (пряженого або звичайного)
- 50 г цукру
- 35-36 г пресованих дріжджів
- 3 жовтки
- 2 яйця
- 50 г цукру
- 250 г вершкового масла
Для родзинок:
- 100 г родзинок
- 50 г цукру
- 50 г води
- 1 ст. л. коньяку
Для тіста:
- 150 г цукру
- 20 г ванільного цукру
- цедра 1 апельсина (за бажанням)
- 0,5 ч. л. солі
- 700 г (-+35 г) борошна
- 0,5 ч. л. куркуми (за бажанням)
Для змащування:
- 1 жовток
- 1 ст. л. молока
Спосіб приготування:
- Підігріваємо молоко до кімнатної температури, додаємо цукор і дріжджі, перемішуємо. Накриваємо плівкою і залишаємо на 10-12 годин при кімнатній температурі.
- Промиваємо родзинки, змішуємо з сиропом (цукор + вода), варимо 1 хвилину, охолоджуємо. Додаємо коньяк, перемішуємо.
- Змішуємо цукор, ванільний цукор і цедру апельсина. Додаємо до опари цукрову суміш, сіль, борошно (поступово, в 5 прийомів), вимішуємо тісто.
- Додаємо куркуму (за бажанням). Вимішуємо тісто міксером з насадками-гаками 10 хвилин. Додаємо родзинки, вимішуємо.
- Перекладаємо тісто в змащену олією миску, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 2 години. Змащуємо форми для пасок смальцем, застилаємо дно і стінки пергаментом.
- З тіста формуємо кульки, защіпуємо низ. Викладаємо кульки в форми, швом вниз. Накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 1 годину.
- Змащуємо паски сумішшю жовтка і молока. Випікаємо в духовці при 180°C 2 хвилини, потім знижуємо до 160°C і печемо 35-45 хвилин.
- Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою. Залишаємо паски у формі на декілька хвилин, потім виймаємо на рушник. Перевертаємо паски кожні декілька хвилин, поки вони не охолонуть.
Такі пасочки виходять просто неймовірними. Залишається лише покрити їх глазуррю. Ми розповідали, як приготуватикласичну білкову глазур.